Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Långtidstest: Xpeng G9 har full kontroll på husvagnen

Vårt långtidstest med Xpeng G9 närmar sig slutet, men den har en prövning kvar: kan den dra en husvagn på 1 500 kg?
TEXT OCH FOTO Morten Bek

Den stora SUV:en från det kinesiska märket som har visat sig vara en äkta lyxbil som klarar vinterväder och allt som en hektisk vardag kräver av en bil. Men vi har ett sista prov som G9 ska genomgå. Som en stor lyx-SUV, elektrisk eller inte, bör den kunna dra en husvagn. Den G9 AWD Performance som testas kan dra samma 1 500 kilo som de två övriga varianterna. Den har dock en fördel, och det är att den har fyrhjulsdrift vilket kan säkra extra stabilitet med en husvagn eller släp påkopplat. 1 500 kilo räcker till en liten eller mellanstor husvagn. Inte en stor vagn med två axlar, men för en husvagn som lätt kan rymma fyra eller sex sovplatser.

Grön elbil kopplad till en stor vit husvagn parkerad på en grusväg omgiven av gröna träd.v

Plats för packning i husvagnen

För användning i husvagnstestet lånar jag en fabriksny husvagn från specialisterna på Campinggården i Slagelse. En Adria Altea 472 PK med en tjänstevikt på 1 065 kilo utan extrautrustning. Totalvikten är 1 500 kilo, så den ungefär fem meter långa husvagnen passar perfekt till G9.

I husvagnen från den slovenska tillverkaren finns det sex sovplatser, och med en tjänstevikt runt 1 100 kilo finns det utrymme att fylla köksskåpen och fortfarande ha plats för massor av packning, innan man når gränsen på 1 500 kilo. 1 500 kilo är, som jag redan nämnt, inte imponerande. En konkurrent som Voyah Free kan dra 2 000 kilo, och en dieselbil eller laddhybrid i samma klass kan dra upp till 3 500 kilo. Att Xpeng har valt 1 500 kilo som gräns är förmodligen för att, å ena sidan, se till att räckvidden inte belastas för mycket på resan med husvagn. Å andra sidan kan det vara en fråga om allt från fjädring till kylning av batteriet som spelar in.

Närbild av dragkroken som kopplar ihop en grön bil med en husvagn Interiör av en bil med utsikt över ratt och två digitala skärmar på instrumentpanelen.

Hundra procent spårsäker med luftfjädring

Det ska vara enkelt att koppla en husvagn eller ett släp till dragkroken på en bil, men så är det långt ifrån alltid. Sättet kroken och eluttaget är monterade på en bil kan ofta ge intryck av att det har gjorts ett fel. Det kan vara mycket svårt att komma åt eluttaget eller ”ögat” som är till den lagstadgade säkerhetsvajern som bromsar husvagnen om den skulle lossna från kroken. G9 har en lättillgänglig och välkonstruerad dragkrok. Här är det möjligt att sätta vagnen över kulan, sätta fast vajern och montera eluttaget utan att behöva ligga på marken.

Med fyrhjulsdriften och elmotorerna på totalt 551 hk är jag inte det minsta tveksam om att G9 med lätthet kan dra en husvagn. Det är sällan ett problem att göra det med en elbil, men köregenskaperna kan överraska. I G9 är det endast glada överraskningar.

en grön elbil som drar en vit husvagn på en skogsväg.

Jag kan känna att den stora elektiriska SUV:ens lyxläggning inte är på låtsas. Luftfjädringen med adaptiv styrning, som kan verka lite mjuk utan husvagn, ger på alla sätt stabilitet i ekipaget. Det finns inga ororskänslor som annars lätt kan uppstå när man har en husbil bakom bilen.

I infotainmentsystemet kan man välja släpvagnsläge. En av sakerna som händer när man väljer funktionen är att regenereringen av bromsenergi – där G9 bromsar ned kraftigt utan att man använder bromspedalen – är mindre. En annan del av funktionen är att fjädringen ”låses” i en förutbestämd dämpningsinställning, som passar för att köra med tung last på dragkroken.

Hitta platser för laddning med husvagnen

Det finns två problem man står inför som campare när man ska på långa sträckor i en elbil. Det ena är räckvidden, det andra är laddningen. Man bör välja elbilen med längst möjliga räckvidd och lägst möjliga förbrukning, för beroende på väderförhållanden och marschfart tar det typiskt 30-50 procent mer ström att köra med husvagn. Det skulle därför vara mest förnuftigt att välja G9 med bakhjulsdrift och Long Range-batteri. Testbilen G9 Performance har en uppgiven räckvidd på 520 kilometer, medan G9 RWD Long Range har 570 kilometer. Varje kilometer räknas.

Bild på bilens interiör som visar styrning och central konsol. Digital instrumentpanel i bilen som visar fordonsinformation.

Laddningen är som sagt också viktig. En tur från Sydsjälland till Västjylland med mycket motorvägskörning kan orsaka problem med räckvidden. G9 löser det delvis med blixtsnabb laddning, där mycket få andra elbilar kan konkurrera. Det löser dock bara ena sidan av problemet, för när man kör in för att ladda på de flesta snabbladdningsstationer är de anpassade för bilar som INTE kör med något på kroken. Då måste man koppla av husvagnen, ladda och koppla på den igen. Om man är ovan vid att hantera det vita huset på hjul kan det vara ett stort problem. Det kan därför vara smart att kolla upp några snabbladdningsstationer med plats för hela ekipaget innan ni ger er iväg på semester.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com