Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Laddhybriderna räddar Mercedes-Benz

Jaguar Land Rover har inte samma tur

Mercedes-Benz är på väg att klara av EU:s utsläppskrav, och det är laddhybriderna som gör jobbet. Jaguar Land Rover har inte samma lycka och förbereder nu sig för böter eftersom de inte kommer kunna uppfylla kraven.

Bytbil har tidigare skrivit om att flera biltillverkare finns i riskzonen för böter på grund av att de inte klarar av EU:s utsläppskrav. Det är inte de renodlade elbilarna som gör jobbet åt tillverkarna, utan laddhybriderna som ordnar så att de undviker rejäla böter, rapporterar Automotive News Europe. 

Enbart i Tyskland sänkte Mercedes-Benz sina utsläpp med tio procent i september, tack vare sin aggressiva laddhybridstrategi. De registrerade mer än 25 000 laddhybrider den månaden, mer än  sju gånger fler än samma period förra året. Mercedes-Benz var bilmärket som sålde flest laddhybrider på den tyska marknaden. Som en följd, sade Mercedes-Benz för första gången att de kommer kunna uppfylla årets utsläppskrav från EU.

Just bristen på laddhybrider har gjort att Jaguar Land Rover lagt undan 90 miljoner pund för att betala eventuella böter från EU på grund att de kunde inte kommer kunna uppfylla kraven. Deras strategi var att lansera flera laddhybrid-versioner av Land Rover, Range Rover och SUVar från Jaguar, men fick skrota planerna på grund av diskrepanser mellan utsläppstalen.

LÄS MER: Volkswagens vd: omställningen till elbilar en överlevnadsfråga

Visserligen var Jaguar först av Europas premiummärken att lansera en renodlad elbil: I-Pace. Men på grund av trög efterfrågan och högt pris har modellen inte lyckas minska koldioxidutsläppet för sitt moderbolag. 

Tittar man i stället på Mercedes sålde elbilen EQC cirka 2 500 enheter i september, Mercedes vill bygga 50 000 exemplar per år, så är det inte vad de hade förväntat sig. Men trots detta är det laddhybriderna, även om de inte sänker utsläppen lika mycket per bil, som räddar Mercedes från böter. 

LÄS ÄVEN: Ford klarar inte av sina utsläppsmål – får hjälp av Volvo

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com