Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kuppen: Biltjuvar slog till mot stjärnkocken Erik Lallerstedt

Stjärnkocken berättar: Så stal de min Range Rover

Stjärnkocken Erik Lallerstedt, 73, fick sin Range Rover laddhybrid stulen på Östermalm i Stockholm.
Tjuvarna slog till på natten när Erik parkerat bilen vid sin bostad.
– Tillvägagångssättet är så avancerat att man inte förstår hur de kunnat ta den, säger Erik Lallerstedt till BytBil.

Stölderna av finare bilar har ökat i Sverige de senaste åren. Biltjuvarna använder avancerad elektronik för att stjäla värdefulla bilar och smuggla ut dem ur Sverige. Ett vanligt tillvägagånngssätt är att fånga upp signalen från nyckeln och använda förstärkare för att lura bilens nyckellösa system.

En av de som drabbats är stjärnkocken Erik Lallerstedt, känd för sina restauranger och sina såser som gjort succé i handeln. I förra veckan slog tjuvarna till mot hans Range Rover P400e som stals vid hans bostad på Östermalm natten mot lördagen.

– Biltjuvarna tog min bil som jag hade haft i två år. Det är så avancerat att man inte förstår hur det har gått till. Bilen hade all utrustning med larm och andra skydd, så det känns förnedrande att det här händer, säger Erik Lallerstedt.

Det är andra gången på bara fyra år Erik Lallerstedt drabbas av en bilstöld. Förra gången stals en annan Range Rover från stjärnkocken. Enligt Larmtjänst är bilen som nu stals värd 1,2 miljoner kronor.

– Jag har har hört att många av bilarna går österut, det verkar vara svårt att skydda sig, men nästa bil ska ha en riktig spårningssändare så att det blir svårare för tjuvarna. Kanske väljer jag en enklare bil nu som inte är så attraktiv för tjuvarna. Jag använder knappt bil i stan längre.

Totalt sett minskar antalet efterlysta personbilar I Sverige, men fler nya bilar försvinner. Under 2019 efterlystes 7180 personbilar vilket är en minskning med 9 procent jämfört med 2018 då 7925 bilar blev efterlysta. Dock ökar för varje år andelen personbilar som inte blir återfunna. Under 2019 låg andelen personbilar som inte blivit återfunna på 22 procent, en ökning jämfört med året innan då siffran låg på 19,6 procent. För nyare bilar, med årsmodell 2014 till 2020, låg andelen ej återfunna personbilar ännu högre. Av 1886 bilar med årsmodell 2014-2020 som efterlystes under 2019 var 29 procent fortfarande borta vid årets slut.

– Dessa bilar är av större värde och det är sådana bilar som internationella brottsnätverk riktar in sig på. En stor del av dessa bilar försvinner utomlands vilket gör att färre återfinns, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Majoriteten av efterlysningarna som gjordes av personbilar kom från storstadsområdena: polisregion Stockholm (2008), polisregion Syd (1473) och polisregion Väst (1325).

Under året har det varit en ökning av antalet efterlysningar av Toyotabilar, framförallt modellerna Rav4 och Auris, särskilt i södra Sverige. Även Mazda CX-bilar har varit utsatta för stölder under året. Majoriteten av dessa stölder kommer från Skåne län. Under sommaren var det även en stöldvåg av Teslabilar. Efter att Larmtjänst tillsammans med polisen i höstas gick ut i media med information om hur man som Teslaägare med enkla åtgärder kan förhindra stöld har dessa stölder upphört.

Vet du något om stölden av Erik Lallerstedts Range Rover? Tipsa Larmtjänst här

Tips på hur du minskar risken för bilstöld:
Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den.
Använd garage om du har det!
Ha belysning på garageuppfarten som tänds om någon är där.
Hantera din bilnyckel som en värdesak och förvara den inte precis innanför entrédörren.
Om du har keyless system- förvara din bilnyckel i en metallburk så inte signalen går därifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen. Förvara även din reservnyckel i en metallburk.
Använd larmsystem.

Källa: Larmtjänst

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com