Redaktionen tipsar

Krigshjältens Bentley hittad - såld för miljonbelopp

Han var med och bombade Hitlers örnnäste 1945

Stridspiloten Charles Blackham var en av de som bombade Adolf Hitlers örnnäste 1945. Några år senare köpte han en gammal Bentley för 4000 kr. Nu har bilen återfunnits – och sålts efter en rejäl budstrid.

Charles Blackham var RAF-flygare och en av de som under andra världskrigets slutskede bombade Hitlers örnnäste i alperna. Efter krigets slut flög han nödsändningar med mat som släpptes ner med fallskärm vid tysk-nederländska gränsen. När pilotkarriären var över arbetade han som flygmekaniker.

Några år senare, 1952, bestämde sig Charles för att köpa en fin gammal Bentley. Bilen, en Bentley 4,5-litre från 1936 med kaross från Vanden Plas var lite bedagad redan då och kostade inte mer än 4000 kr i den tidens penningvärde. Bilen var ett riktigt fynd redan då med tanke på att bara tio exemplar av modellen tillverkats.

Bentleyn blev en riktig trotjänare för stridsflygaren och han använde den troget i 36 år. 1988 tyckte han dock att det var dags att sluta använda Bentleyn och Charles Blackham parkerade den i ett garage och där blev bilen stående ända fram tills han avled vid en ålder 96 år i januari i år.

När dödsboet började gås igenom upptäcktes bilen, som var täckt av rost och damm. Blackham hade inga barn, men det blev i alla fall bestämt att bilen skulle säljas på auktion.

I förra veckan auktionerades bilen ut på H&H Classics och kallades ”Det ultimata Bentley ladufyndet”. Köparna var rejält med på noterna och efter en intensiv budstrid slutade priset på nära sex miljoner kronor, nästan dubbelt så mycket som auktionsfirman räknat med.

– Den här Bentleyn var så ovanlig eftersom den var byggd i mitten av 1930-talet och använder delar från 1931, säger Damian Jones på H&H Classics.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com