Redaktionen tipsar

Kostar 699 000 kr - men kan få dragkrok

Här är alla detaljer om nya el-Volvon XC40 Recharge P8

Här är fler detaljer om Volvos nya elbil XC40 Recharge P8 – för det är så den heter enligt Volvos nya modellbeteckningar.  En glad överraskning är att bilen kan få dragkrok som klarar 1500 kg.
För de flesta blir dock prislappen på 699 000 kr svettig – och du får vänta ett år på bilen.
Om två år kommer en billigare variant.

Enligt WLTP-standarden ska bilen klara 400 km, men inofficiellt sägs det redan nu att räckvidden blir lite längre, kanske uppåt 430 km.

En glad nyhet för många svenskar är att bilen kan beställas med dragkrok och får dra hela 1500 kilo, mer än de flesta elbilar, och många klarar inte dragkrok alls. Men räkna med att räckvidden minskar rejält när du hänger på en husvagn.

XC40 kommer med AC-laddning upp till 11kW och DC-laddning upp till 150 kW som standard. Med snabbladdare kan batteriet fyllas upp till 80 procent på 40 minuter. Bilen levereras med typ2-laddkablar och Volvo erbjuder en väggladdare som extrautrustning.

XC40 Recharge P8 för samma utrustningsstandard som R-design, men bland annat sportstolar, parkeringssensorer och high performance ljudanläggning. Markfrigången är 17,5 centimeter.
Säljstarten för XC40 Recharge blir i början av 2020 och bilen kommeratt kosta 699.000 kr före elbilspremie på 60 000 kr. Den väl tilltagna prislappen gör att bilen blir svår att räkna hem rent ekonomiskt jämfört med hybriden eller en fossildriven version av XC40. Kanske kan den bli lönsam för tjänstebilsförare, men det beror på förmånsvärdet. Priset är också högre än för Teslas kommande suv model Y och även dyrare än instegsmodellen av Audi e-tron.

Leveranserna startar inte förrän om cirka ett år, under fjärde kvartalet 2020 och början av 2021. En stor del av bilarna i början kommer att gå till Norge som redan har 7500 förhandsanmälningar på XC40.

– Intresset är helt enormt. Vi förväntar oss ett ytterligare ökat intresse nu när detaljer om bilen är kända, säger Volvos norska PR-chef Erik Trosby.

Volvo byter nu nomenklatur för att döpa sina laddbara bilar. Alla bilar som går att ladda har tillnamnet Recharge. En hybrid kan till exempel heta XC40 Recharge T8, medan den helt elektriska kallas XC40 Recharge P8. Inte helt lätt att förstå. Men P ska stå för Pure.

Runt hörnet väntar en billigare elbil med tvåhjulsdrift och cirka 200 hk. Den kommer att heta XC40 P4 och släpps om två år.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com