Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Köpte begagnad bil – hamnade i domstol

Körde 16 mil för att köpa en begagnad Volkswagen.

Körde 160 kilometer för att köpa en begagnad Volkswagen GTI, det skulle föraren inte gjort. 

Brittiska bilsajten Autocar rapporterar att en person blev stoppad vid avfarten på M6 i närheten av Birmingham. Föraren körde en Volkswagen Golf GTI och påstås ha rest från de nordvästra delarna av landet.

Storbritannien har en nedsättning av landet (lockdown) som åtminstone gäller till och med i början av februari. Det innebär att man ska stanna hemma så mycket som möjligt, men man får motionera en gång per dag i sitt närområde.  

Bilen stoppades av andra anledningar än brott mot nedstängningen, men efter en stund framkom det att ett privat bilbyte 16 mil bort, inte var en lämplig, eller laglig anledning att vara ute vid 22-tiden på kvällen och polisen skrev ut en order till föraren att denne skulle inställa sig till en domstol. 

LÄS MER: Historiska skiftet: Volkswagens elbil större än Volvo

Problemet är enligt Autocar, att de nya nedstäningsreglerna har en gråzon. Bilhandlare tillåts vara öppna för click-and-collect-transaktioner, och resor för viktiga ändamål är tillåtna.

En talesperson för den brittiska trafikpolisens motorvägsavdelning, sade att även om det inte nödvändigtvis är ett brott mot covid-19-reglerna att köpa en bil som används för nödvändiga resor, anses ett bilbyte vara olämpligt under de nuvarande restriktionerna, där endast väsentliga resor är tillåtna.

Den brittiska regeringen har inte gett några specifika direktiv angående försäljning av privatbilar, och har enbart meddelat att arbetsresor är tillåtna, om arbetet inte kan göras hemifrån, viktig handel, motion, samt resor för medicinska ändamål. Allt ska göras så lokalt så möjligt.

Incidenten kom dagar efter att två kvinnor fick böta 200 pund (cirka 2 300 svenska kronor), eftersom de hade kört åtta kilometer i två separata bilar, för att ta en promenad runt en reservoar. 

LÄS ÄVEN: Bakslag för Volkswagen efter dieselskandalen

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com