Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Köpguide Peugeot 308 2008-2013

I stället för Volkswagen Golf

Många stirrar sig blinda på Volkswagen Golf, men glöm inte första generationens Peugeot 308, tillverkad mellan 2008 och 2013.

Då Peugeot 308 började säljas 2008 var det en betydligt bättre bil än gamla 307 som den ersatte. Peugeot hade gjort sin läxa väl och byggt en bil med få problem. Dessutom fick 308 nya motorer som påverkade både bränsleförbrukning och utsläpp positivt. Peugeot 308 är idag ett underskattat alternativ till konkurrenter som Volkswagen Golf och Ford Focus. Fyndläge!

Apropå motorer – vilka fanns det?
Tillsammans med BMW utvecklade Peugeot en ny bensindriven motorfamilj. Motorerna var på 1,4 och 1,6 liter med effekt i intervallet 90 till 200 hästkrafter. Vanligaste motorn är den trevliga 1,6 med 120 hästar som också fanns i turboversioner på 150 eller 200 hästkrafter, där den sistnämnda hamnade i busbilen 308 GTI lanserad 2010.

På dieselfronten erbjöds flera alternativ där den mest sålda 1,6 e–HDi är en riktig snålvarg. 308 har även funnits med E85–motorer på 110 eller 140 hästkrafter.

Fanns bilen med automatlåda?
Ja, dels med en konventionell automatlåda men även automatiserad manuell växellåda kallad MCP. Denna har blivit omdiskuterad, då den är seg både på att komma igång från stillastående och att växla under färd. Provkör innan köp, för kan du leva med detta något lugnare växlingstempo är det inget egentligt fel på lådan.

Karosser då – det finns väl flera?
Japp. Halvkombi och kombiversionen SW är vanligast. Ett trevligt tillval är panoramatak i glas. Kombimodellen finns faktiskt i sjusitsig (!) version, men då upphör bagageutrymmet i praktiken att existera. Där fanns även en cabriolet som tog över efter 307 cabriolet från 2009.

När kom det stora ansiktslyftet då?
Från hösten 2011. Borta var den jättelika grillen med blaffig kofångare i svart gummi. I stället satt där en nättare grill med design ärvd från storebror 508 som gav bilen ett betydligt trevligare utseende. Strålkastarna fick moderna DRL–lampor och dessutom kurvljus.

Invändigt tillkom nya mer påkostade materialval. Den stora uppdateringen skedde dock under motorhuven. I jakten på låga utsläpp var det kombinationen MCP–låda och något Peugeot kallade mikrohybrid eHDI–teknik i 1,6 eHDI med 112 hästkrafter som var snålast och renast tack vare regenerativ teknik som hjälpte till vid motorstart under start/stopp–körning. Utsläppen med MCP–låda är låga 98 g CO2.

Hur är det att åka i en 308 då?
Betydligt trevligare än i föregångaren, lite sådär ombonat och hemtrevligt franskt med behagliga materialval och god takhöjd. Framstolarna är bekväma men också en aning tunna för att ge mer benutrymme bak. Där har man bra sikt framåt, då baksätet är aningen högre än framstolarna.

Riktigt långa eller korta personer kan dock ha svårt att hitta en bekväm körställning i 308. Baksätet rymmer utan problem upp till 180 cm långa personer, dock ska de helst inte fler än två.

Säkerhetsmässigt bidde det full pott med fem stjärnor i Euro NCAP. Peugeot 308 är vare sig GTI–sportig eller den mest komfortabla bilen du kan köpa i klassen, men den är definitivt i topp då det gäller balansen mellan de två ytterligheterna.

Mer komfort än 205 GTI förstås.

Mer komfort än 205 GTI förstås.

Är det något speciellt jag ska kolla innan köp?
Dieselmotorer med partikelfilter har en egen tillsats för att bränna rent filtret med jämna mellanrum.  Kontrollera serviceboken att denna vätska är påfylld enligt Peugeots önskemål. Körning utan additiv kan medföra igensatt partikelfilter som kostar drygt 10.000 kr att byta.

Glöm heller inte att kontrollera samtliga elfunktioner innan köp, liksom att manuellt köra igenom klimatanläggningens alla lägen. Testa även att alla nycklar fungerar, inte bara som fjärrkontroll utan även att starta bilen med, samt att låskistorna i dörrar och baklucka fungerar – de ska kunna låsas upp manuellt med nyckel.

Bensinmotorerna har kamkedja, så dyra kamremsbyten är inte aktuella. I övrigt är Peugeot 308 mycket bil för pengarna.

Vilka utrustningspaket finns det?
Vid lanseringen förekom två utrustningsnivåer som hette Premium och Premium+. Från 2011 har dessa bytt namn till Active och Allure. Redan med Active är bilen välutrustad. Valde man dessutom till toppnivån fick man även glastak, läderklädd ratt, parkeringsradar, regnsensor och elinfällbara backspeglar.

Vad kostar begagnade Peugeot 308?
En 308 Premium 1,6 bensin från 2011 med 8.000 mil bör kosta från ungefär 55.000 kronor, där utrustningsnivå och tillbehör som panoramaglastak, vinterdäck och motorvärmare kan öka priset. Kombin SW med panoramaglastak kostar ungefär från 63.000 kronor.

Observera att inte alla kombi har panoramaglastak. Dieseln 1,6 HDi kostar drygt 10.000 kronor mer. Peugeot 308 uppdaterades hösten 2011, vilket betyder prispåslag med 10–15.000 kronor jämfört med icke uppdaterade bilar från samma år.

Foto: Peugeot/PSA

Staffan Erlandsson
redaktor@staffanerlandsson.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com