Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Koenigsegg om nya modellen: Långt över amazing

Byggs hos Saab - då visas nya Ferrari-dödaren upp

Nu avslöjas nya detaljer om Koenigseggs nya hybridbil som ska byggas i Saab-fabriken i Trollhättan. En körklar bil visas upp på Genèvesalongen om mindre än ett år. Bilen kommer att kosta omkring tio miljoner kronor. – Den ska vara långt över amazing, säger Christian von Koenigsegg till Di TV Motor.

Tidigare i år blev det känt att kinesiska Nevs, som tagit över Saab-fabriken i Trollhättan, köper in sig i sportbilstillverkaren Koenigsegg.  Koenigsegg startar ett delägt samriskbolag med Nevs. Planerna är att tillverka bilar både i Ängelholm och Trollhättan. Hittills har Koenigsegg bara gjort ett 30-tal bilar per år med en prislapp mellan 20 och 30 miljoner kronor. Nu kommer bolaget växla upp och tillverka 100-tals bilar per år.

HITTA BILAR MED ÖVER 500 HK PÅ BYTBIL

Nu avslöjar Christian von Koenigsegg en rad nya spännande detaljer om bilen. Redan under mars nästa år kommer en helt körklar bil visas upp på Genèvesalongen. Expansionen innebär att Koenigsegg nu måste bygga ut och anställa ny personal.

Men någon lågprisbil handlar det inte om, även om prislappen bara blir en tredjedel av de nuvarande modellernas. Bilen siktar in sig på köpare som i dag väljer Ferraris, McLarens, Aston Martins och Lamborghinis dyraste och mest exklusiva modeller.

– Även om den här bilen har en lite annan prissättning är det fortfarande en fantastiskt dyr bil. En bil som kostar närmare tio miljoner kronor– det finns inga ursäkter för att den inte ska vara perfekt. Den ska vara långt över ‘amazing’.”, säger Christian von Koenigsegg till Di.

Utvecklingen av bilen har redan pågått i tre år, men när Koenigsegg skulle börja sätta den i produktion upptäckte de att mer kapital än beräknat behövdes. De förhandlade med flera olika intressenter för att få mer kapital och resurser, men valet landade till slut på Nevs.

Enligt ryktena kommer bilen få en motor med separat ventilkontroll utan traditionell kamaxel, något som utvecklats av Koenigseggs dotterbolag FreeValve. Den kamaxellösa tekniken ska göra att utsläppen kan sänkas och att motorn för högre vridmoment. Rykten gör gällande att det skulle vara en 2,9-liters V8 utan kamaxel ihop med hybridteknik som ska ge 1050 hk.

Marknaden för ultrapremium-bilar som kostar över 1,7 miljoner fyrdubblats på åtta år, vilket gör att utsikterna för Koenigsegg kan vara goda.

HITTA DIN EGEN SUPERBIL HÄR

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com