Redaktionen tipsar

Koenigsegg: Ska utmana Ferrari

Nya bilen ska byggas i Trollhättan

Nu talar Christian von Koenigsegg ut om framtiden efter Nevs-affären. Koenigsegg ska tillverka 100-tals billigare sportbilar per år och ta upp konkurrensen med Ferrari på allvar.  –  Vissa väljer redan våra bilar i stället för Ferrari, säger Christian von Koenigsegg till Bloomberg.

För ett par veckor sedan blev jätteaffären med elbilstillverkaren Nevs klar, där Koenigsegg startar ett delägt samriskbolag med Nevs. Nu berättar grundaren av Koenigsegg, Christian von Koenigsegg om expansionsplanerna efter affären.

Hittills har superbilstillverkaren gjort ungefär ett dussin bilar per år som har kostat närmare 20 miljoner kronor styck. Den nya planen är att ta upp kampen med Ferrari och Lamborghini och tillverka flera 100-tals bilar per år som är mer något mer överkomliga. Och bilarna ska av allt att döma tillverkas i Saabs gamla fabrik i Trollhättan som nu ägs av Nevs, men som knappt används. 2021 ska de första nya modellerna börja tillverkas i Trollhättan om allt går som det ska.

Christian von Koenigsegg vill inte avslöja några detaljer om själva bilen, men motorn kommer att ha helt ny teknik.

Det rör sig om en motor med separat ventilkontroll utan traditionell kamaxel, något som utvecklats av Koenigseggs dotterbolag FreeValve. Den kamaxellösa tekniken ska göra att utsläppen kan sänkas och att motorn för högre vridmoment. Rykten på twitter gör gällande att det skulle vara en 2,9-liters V8 utan kamaxel ihop med hybridteknik som ska ge 1050 hk.

Enligt Bloomberg har marknaden för ultrapremium-bilar som kostar över 1,7 miljoner fyrdubblats på åtta år, vilket gör att utsikterna för Koenigsegg kan vara goda.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com