Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kina straffar helljusförbrytare öga-för-öga

Får sitta och stirra på strålkastare i en minut

Kineserna gör inte som vi när de ska få bilister att blända av. Deras strafflösning är intressant, men vi tror inte att den kan införas i Sverige.

Det kinesiska rättsväsendet är ett av de äldsta i världen, ett hopkok av förkristeligt konfucianistiskt tänkande, av västerländsk lagstiftning och av sovjetisk, socialistisk lag. Kanske är det därför vi kliar oss i huvudet ibland när vi tar del av rapporteringen om rättskipningens art i fjärran östern.

Som till exempel polisens behandling av trafikbrottslingar i kinesiska Shenzhen, en nyrest stad strax norr om Hong Kong med sisådär tio miljoner invånare. Särskilt bilister som kör omkring med helljuset på utan att blända av vid möte, de tas om hand på ett sätt som vi har svårt att se hur svensk polis skulle kunna anamma utan att bli utsatt för en storm av kritik.

Utöver en bot på 300 yuan, motsvarande ungefär samma belopp i svenska kronor, får förbrytarna också sätta sig i en stol direkt framför en bil med påslaget helljus. I en minut ska de sitta kvar och sona sitt brott.

– Nu ser jag ljuset i slutet av tunneln.

– Nu ser jag ljuset i slutet av tunneln.

Det är Schenzhenpolisen själva som visar hur det går till på mikrobloggen Weibo, den kinesiska (och statskontrollerade) motsvarigheten till Twitter. Om tillvägagångssättet är ett bra sätt att ändra bilisters lagbrytarbeteende eller om det innebär en kränkning av de mänskliga rättigheterna låter vi vara osagt.

Foto: Wiki Commons, Shenzhens trafikpolis Weibokonto
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com