Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kia Ceed växer upp

Tredje generationen har blivit mer mogen.

Koreanska Kia har en heleuropeisk affär i mellanmodellen Ceed. Nu kommer den i sin tredje generation.

När Kia kokade ihop sin första bil för Europa för ett tiotal år sedan gick man grundligt tillväga. Konstruktionen utvecklades i tyska Frankfurt och produktionen planerades till Slovakien. Men sedan försökte man komma på ett namn och det var svårt.

Kommittén för namnförslag lyckades koka ihop en blandning av den europeiska ekonomiska gemenskapen CEE och orden ”europeisk design”. Sedan presenterade man resultatet för ledningsgruppen.

Det hummades och muttrades. Jo, det verkade väl vettigt att associera namnet till kontinenten man ville erövra. Men CEEED verkare ju alldeles galet. Kunde man inte göra någonting åt alla e:n?

Språkvetaren i församlingen fick då en snilleblixt och kastade fram en apostrof på bordet. Så kom det sig att Kias inlägg i Golfdebatten kom att heta Cee’d (eller egentligen cee’d, med litet c) och än i dag vet väl ingen riktigt hur det ska uttalas. Därför har Kia nu slopat apostrofen och numera heter Kia Ceed bara Kia Ceed kort och gott, så även i den tredje generation som nu gör sin debut.

Med den har proportionerna svällt något och formgivningen blivit något mer tillbakalutad. Föregångaren var mer framåtlutat på hugget, den nya lite mer bredaxlat tillfreds med tillvaron. Evolutionen är den samma som närbesläktade Hyundai i30 genomgått.

Hyundai

Den blev också lite vuxnare.

Och likheten går på djupet. Nya Kia Ceed baseras på samma K2-plattform som koncernsyskonet Hyundai. Med den följer också dagsfärsk elektronik gällande allt från mittkonsolens pekskärm till förarstödsystem och mobilintegration.

Två nya motorer hittar också ner under huven: en fyrcylindrig bensinare på 1,4 liter och 140 hästkrafter samt en 1,6-liters diesel på 136 hästkrafter. Båda maskinerna driver på framhjulen genom en sexväxlad manuell låda eller en sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

Än finns inga prisuppgifter för den svenska marknaden, men de första exemplaren av Kia Ceed med halvkombikaross kommer att hitta ut på den svenska marknaden efter sommaren.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com