Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Jaguar XE SV Project 8 äter BMW M3

Vrålvässad kompressoråtta i fyrhjulsdriven Jagga.

När SVO sätter tänderna i Jaguar XE blir resultatet häpnadsväckande. Och den går att beställa som renodlat tvåsitsig.

För blott en månad sedan fick vi en se en skymt av Jaguar XE SV Project 8 och då nämndes också effektsiffran 600 hästkrafter. Nu har vi mer information om galenskapen och det tycks som om Jaguar tagit i ända från tårna när de specificerat sin nya prestandamodell.

För visst klämmer den kompressormatade V8:an ur sig de utlovade hästkrafterna som driver på alla fyra hjulen genom en åttaväxlad automatlåda. Men inte nog med det, utan Jaguars avdelning för Bilar som Äter Barn till Frukost, SVO, har också spökat ut karossen med vildsint formgivna stötfångare, motorhuv och breddade skärmar, allting utfört i kolfiber.

Styvare fjädrar och argare adaptiva stötdämpare ska hålla kontroll på karossen i kurvorna och kolfiberkeramiska bromsskivor hejdar framfarten. Hjullagren är tillverkade av kiselnitridkeramik (puh!), någonting som är flitigt använt i Formel 1 men här ser vi materialet för första gången i en gatbil.

Synd bara att det inte syns från utsidan.

Om man vill kan man välja bort baksätet och i stället få en störtbåge där bak. Då får man också kolfiberstolar och fyrpunktsbälten, idealiskt om man vill braka ut på banan. Jaguar XE SV Project 8 kommer enbart att tillverkas i vänsterstyrt utförande, någonting som britterna lär ha synpunkter på. Men vi i den civiliserade världen tackar och tar emot.

Prestandasiffrorna är också av det häpnadsväckande slaget. Att komma upp till 100 km/h ska ta 3,3 sekunder och accelerationen tar inte slut förrän vid 325 km/h. Upplagan är begränsad till 300 exemplar, så är du sugen bör du handla snabbt. Och ha gott om fläsk på kontot, för priset för den handbyggda bilen lär krypa upp emot tvåmiljonerkronorsstrecket.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com