Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Höjden av lyx för 35 år sen

Se skrytfilmen från 1984 om Ford Scorpio

För 35 år sen var det här familjebilen vi suktade efter. Ford Scorpio hade alla moderniteter – och lite till.
Här är reklamfilmen som fick många att springa till bilhandlaren.

Tänk vad tiden går. Nu är det 35 år sen Ford bestämde sig för att ta marknadsandelar från BMW och Mercedes-Benz genom att skapa en lyxig halvkombi.
Resultatet blev Scorpio, stor och strömlinjeformad med modern design – och den första massproducerade bilen med låsningsfria ABS-bromsar som standard.
Bilen var rymlig och mycket välutrustad för sin tid (speciellt Ghia-paketet), och reklamfilmen frossar i de nya lyxiga detaljerna.
Tänka sig att barnen kunde koppla in sina hörlurar i eluttag från baksätet! Och sätena där bak kunde regleras elektroniskt.
Om man behövde packa skidor kunde man även fälla ner ryggstöden i baksätet.
Den direktörsliknande familjefadern i reklamfilmen drar i många reglage under den korta reklamfilmen för att få tittarna att kippa efter andan…

Tyvärr hade producenten för filmen slut på bra idéer när ABS-bromsarna skulle demonstreras. Scenen med den fotbollsspelande pojken i skogen tillhör inte reklamvärldens mest lyckade klipp. Men vi fick i alla fall se att en Scorpio kunde stanna blixtsnabbt utan att hjulen låstes.

Ett år efter lanseringen blev Scorpio utnämnd till Årets bil i Europa.
Det var en rejäl bedrift med tanke på att bilen kom med en ganska föråldrad motor, samma 4-cylindriga ”Pintomotor” som användes i föregångaren Granada.
Inte förrän 1989 ersattes Pintomotorn med en helt nykonstruerad twin cam-motor, även denna med 8 ventiler, och på 120 hästkrafter.

Tio år efter lanseringen fick Scorpio ett ansiktslyft som blev början på slutet för modellen. Framlyktorna såg ut som utstående ögon och kylargrillen som munnen på en fisk. 1998 producerades den sista Scorpion, och då var den omsprungen av en rad bilmärken när det gäller både prestanda, kvalitet och design.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com