Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Männen vill ha oss vackra och trofasta i vardagslivet"

Se Volvos bortglömda reklamfilm som får många att häpna idag

Det har onekligen hänt en del med Volvos reklam på 58 år.
Här förklarar en ung Christina Schollin varför man ska köpa en Amazon:
”Det är med bilar som med kvinnor. Männen vill ha oss vackra, eleganta och ändå sådär pålitligt trofasta i vardagslivet” kvittrar hon i reklamfilmen.

Volvo har alltid lagt en stor reklambudget för att sälja sina bilar. Men för 58 år sen kunde man bara påverka svenskarna med reklamfilm genom att synas på biografer. TV-apparater i hemmen var vid den tiden en ovanlig företeelse – dessutom fanns bara en reklamfri kanal från statstelevisionen som startade bara några år tidigare, 1958.

När Volvo skulle lansera sin nya Amazon 1961 gällde det att hitta rätt person som skulle få svenskarnas uppmärksamhet. Valet föll på en 24-årig skådespelare, som var en komet i svensk film.
Christina Schollin hade slagit igenom som Jarl Kulles glittrande sommarflicka i ”Änglar, finns dom?” som också blev en succé utomlands.
På den tiden fanns inte ordet ”influencer”, men Volvo insåg förstås att Schollin kunde påverka många människor att köpa en bil. Resultatet ser ni ovanför artikeln.
– Det är med bilar som med kvinnor. Männen vill ha oss vackra, eleganta och ändå sådär pålitligt trofasta i vardagslivet, säger Schollin i reklamfilmen.

Hon läste upp ett manus, som med största sannolikhet författades av en medelålders man på en reklambyrå. Citatet är ett bevis på hur tiderna förändrats och det väckte inga reaktioner eller skapade debatt.

Idag är Christina Schollin mest känd som mamma till sångerskan Pernilla Wahlgren och mormor till Bianca Ingrosso.
Man kan säga att Bianca Ingrosso har fortsatt i sin mormors fotspår och blivit en av Sveriges mest inflytelserika ”influencers”. Men hittills har hon inte gjort reklam för Volvo.

Den största influencern som använts av Volvo är Zlatan Ibrahimovic. I janauari 2014 startade kampanjen ”Made by Sweden” som blev en stor succé, inte minst i försäljning av bilar.
– Det var kö utanför våra handlare för att se filmen med Zlatan. Och man köpte bilar också. Vi sålde fem gånger fler bilar än en normal helg, berättade Per Carleö, varumärkesdirektör på Volvo.

Nyligen slog Volvo ett slag för jämställdhet genom att erbjuda alla sina anställda i världen föräldraledighet på svenskt vis: sex månaders betald föräldraledigt med 80 procent betalning.
Ett sånt initiativ var inte aktuellt för 58 år sen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com