Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här donerar Volvo 10 000 skyddsmasker till corona-vården

Flera svenska företag gör nu donationer i kampen mot coronasmittan.
Här skänker Volvo 10 000 ansiktsmasker till Sahlgrenska.
Ägarbolaget Geely har ytterligare material på väg med flyg från Kina till Sverige.
– Det är ett svar på all den hjälp som skickades från Europa, säger Geelys kommunikationschef Stefan Lundin.

Flera svenska företag försöker nu hjälpa svenska vården med bristen på utrustning och material. Ikea har donerat 50 000 munskydd och Absolut Vodka har börjat tillverka handsprit.
I går donerade Volvo Cars 10 000 skyddsmasker till Sahlgrenska Universitetssjuhuset i Göteborg.

– Vi vet att sjukvården behöver skyddsmasker så vi gick igenom våra lager. Där fanns 10000 masker som vi tyckte kunde göra bättre nytta i vården, säger Christina Zander på Volvo till GP.

Kina uppger nu att virusläget har lättat och att de inhemska fallen uppges vara nere på noll. Då vill Volvos ägarbolag Geely hjälpa till och nu har de börjat flyga skyddsutrustning från Kina till Sverige och Europa.

– Vi koordinerade leveranser av 250 000 masker från producenter i hela Europa, däribland Sverige, när krisen var som värst i Kina. När man nu fått kontroll över situationen där så vill de hjälpa oss tillbaka. Därför har vi, via vår CSR-funktion Li Shufu Foundation, börjat skeppa material, säger Stefan Lundin, kommunikationschef för Geely i Sverige till GP.

Den första leveransen med 5000 skyddsmasker och handskar anländer till Sverige i nästa vecka och fördelas sedan vidare av Socialstyrelsen. Även Tyskland får 5000 masker. Fler sändningar är på väg, bland annat skyddsglasögon och förkläden.

Under fredagen kom beskedet att Volvo Cars stoppar all produktion i Europa och USA. I Sverige är det 25 000 anställda som påverkas av produktionsstoppet som inleds nästa vecka.

Däremot har Volvo kunnat öppna sina fyra fabriker i Kina där läget ljusnat betydligt. Enligt de officiella siffrorna är de nya fallen endast så kallade importfall. För Volvo och Geely gäller dock extraordinära säkerhetsrutiner vid fabrikerna och kontoren. All personal jobbar med mask och man får ta tempen två gånger om dagen, bland annat vid ankomsten till jobbet.

Flera andra biltillverkare runt om i världen gör vad de kan för att hjälpa till i kampen mot coronaviruset. Volkswagen arbetar för att försöka göra respiratorer med hjälp av 3D-skrivare, uppger Automotive News. Även Ford, Nissan, McLaren och Ferrari undersöker möjligheterna att assistera i respiratortillverkning.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com