Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Coronaviruset tvingar Volvo till fabriksstopp

Utbrottet av Coronaviruset tvingar nu Volvo Cars att pausa produktionen i sina fabriker i Kina.
Enligt Geely är det stopp i fabrikerna fram till 9 februari.
Hittills har viruset skördat över 200 dödsoffer och under fredagen kom det första svenska fallet som smittats.

Kina är hårt drabbat av Coronaviruset och antalet smittade är uppe i cirka 10 000 människor och hittills har 213 personer avlidit av virussjukdomen som drabbar luftvägarna. Under fredagen kom det första svenska fallet. En 20-årig svensk kvinna har smittats under en resa i Kina, men är inte svårt sjuk.

Även biltillverkarna i Kina drabbas av viruset och flera bilföretag har stoppat produktionen i sina fabriker. Volvo meddelar nu att de förlänger produktionsstoppet efter det kinesiska nyåret i sina fabriker på grund av coronosmittan, uppger Automobilwoche.. Enligt ett uttalande av Geely I Göteborg kommer fabrikerna att stoppa still den 9 februari. Volvo bygger XC60 laddhybrider för den europeiska marknaden i Kina samt S90-modellen. Volvo har 8000 anställda i Kina, men åtgärden ska inte påverka den totala produktionsvolymen, enligt nyhetsbyrån DPA.

Flera andra tillverkare påverkas också då Wuhan är ett stort centrum för kinesisk bilindustri.  Tesla, Volkswagen Group, Toyota och PSA Group har varnat för att de förutser störningar i sin produktion. Teslas nya gigafactory står för närvarande helt still. Även GM, Toyota och Volkswagen stängde sina anläggningar åtminstone till och med den 9 februari

– Att förutsäga epidemiens allvar är mycket svårt, men det är ingen tvekan om att effekterna kan bli enorma på fabriker, leveranskedjor och inhemsk bilförsäljning, säger Jean-Louis Sempe, analytiker på Invest Securities.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com