Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Enorma raset: Så få bilar säljs i Kina under Corona-krisen

Coronaviruset slår nu allt hårdare mot världsekonomin.
Förutom att bland annat Volvo och Tesla håller kinesiska fabriker stängda rasar bilförsäljningen.
I början av februari föll bilförsäljningen i Kina med 96 procent.

Antalet nya smittade i Kina med Coronavirus har minskat de senaste dagarna, samtidigt som de nya fallen i andra länder ökar kraftigt. Men fortfarande har viruset dramatiska konsekvenser på livet i Kina.

Förutom sjukdoms- och dödsfallen har smittskyddsåtgärderna fått enorma konsekvenser på industrin och näringslivet. De flesta biltillverkare i Kina har fått hålla sina fabriker stängda, bland annat Tesla och Volvo.

Dessutom har bilförsäljningen i Kina hamnat i fritt fall. Redan i januari föll bilförsäljningen. med 22 procent jämfört med förra året, men i februari har det blivit betydligt värre. Under första veckan i februari såldes det bara 811 bilar i veckan i Kina. Det är mindre än vad som normalt säljs på en dag, en minskning med hela 96 procent, uppger BBC News.

Under den andra veckan i februari såldes det 4098 bilar, en minskning med 70 procent jämfört med förra året.

Anledningen till minskningen av försäljningen är att många återförsäljare har tvingats ha sina bilhallar stängda, och att kunderna inte vågar åka dit för att de är rädda för viruset.

Volvo tror dock att de ska kunna ta igen det enorma tappet senare under året.
– Vi förväntar oss en negativ effekt på produktion och försäljning i Kina under det första kvartalet men tror att detta kan kompenseras under återstoden av året. Totalt sett räknar vi med fortsatt tillväxt globalt under 2020, säger Stefan Elfström på Volvo Cars.

Flera experter varnar också för att biltillverkare i USA och Europa ska få stanna sin produktion då delarna som importeras från Kina håller på att ta slut.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com