Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Vändningen på bilmarknaden: “Ser en ketchupeffekt”

Blocket ser en ökning av både privatannonser och försäljningstakt

Större
Stäng
  • Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör på Blocket.
    Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör på Blocket.
  • Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör på Blocket.

Under de värsta veckorna i våras stannade bilförsäljningen helt.
Nu glädjs Blockets marknadsplatsdirektör Henrik Littorin åt en ketchupeffekt – men hur länge den håller i sig är oklart.
Framtiden är såklart oviss, men jag ser två tydliga scenarios, säger han.

2020 har än så länge inte varit det “normala” året. Covid-19 har kastat omkull hela världsekonomin och köpmönster har förändrats fort.

Det har märkts av på Blockets andrahandsmarknad för bilar. Marknadsplatsdirektör Henrik Littorin har tydligt sett trenderna.

– Våren 2020 kommer att gå till historien – från att vi startade året med bra fart på begagnatmarknaden tog det sedan tvärstopp på grund av pandemiutbrottet. Under de tuffaste veckorna av Corona rådde det i princip stiltje på marknaden med färre transaktioner än tidigare år. Anledningen var såklart en överhängande oro för virusets spridning med effekter för både jobb och privatekonomi, säger han.

Men sedan slutet av april har det skett en positiv utveckling och under maj accelererade den.

– När vi nu summerar juni kan vi se att antalet privata bilannonser på Blocket har tagit sig tillbaka till föregående års nivåer, vilket är ett styrkebesked i sig.

Vidare berättar han att Blocket haft rekordtrafik på bilannonserna under hela coronakrisen. Och nu ser man en ökning av både privatannonser och försäljningstakt.

– Vad vi ser nu är lite av en ketchupeffekt där svenskarna verkar haft ett uppdämt behov av att sälja och köpa bil. Detta är också något vi kan följa i Konjunkturinstitutets rapporter där attityden till inköp av kapitalvaror förbättrats senaste månaderna, säger Littorin och fortsätter:

– Jag tror att svensken försonats med tanken om en semester hemma, en så kallad ”Svemester”, och drömmen om en sommarbil realiseras eller behovet av en ytterligare bil för pendling aktualiserats.

Bland de bilar som sålt snabbast på Blocket än så länge i år återfinns både sommarbilar och klassiska arbetsfordon. Den som säljer allra snabbast är Nissan King cab / Navara. Alla topplistor hittas här.

Det är just nu omöjligt att prata marknadsutveckling utan att väva in Covid-19-aspekten. Den ovisshet som har rått än så länge i år lär fortsätta.

Därför är det svårt att sia om den positiva trenden ska hålla i sig eller inte.

– Framtiden är såklart oviss, men jag ser två tydliga scenarios. Om det blir ett återfall av pandemin under hösten med förhöjd realekonomisk risk är min hypotes att marknaden kommer agera i princip som under våren, det vill säga en mer avvaktande inställning till både köp och sälj av begagnade bilar. Effekten blir rimligtvis att utbud och efterfrågan möts vid en ny, nedjusterad prispunkt. Det blir köparens marknad helt enkelt.

Det andra potentiella scenariot vore en fortsatt stabilisering av virusets spridning och därigenom också ett allmänt positivt marknadssentiment.

– Detta kommer i sin tur spä på privatpersoners konsumtionsvilja där antalet biltransaktioner lär öka och bilpriserna successivt smyga sig uppåt, säger Henrik Littorin.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com