Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Coronaviruset stoppar hela bilmässan

Volvos fabriker står stilla: ”Följer restriktioner och riktlinjer”

Kina tvingas nu stoppa Pekings bilsalong i april på grund av Coronaviruset.
Även Volvo har fortsatt stora problem och har inte kunnat öppna sina fabriker i Kina.
– Vi kommer att återuppta produktionen så snart situationen tillåter det – vi måste följa restriktioner och riktlinjer från lokala myndigheter vilka uppdateras dagligen och vi anpassar våra åtgärder därefter, säger Stefan Elfström, pressansvarig på Volvo Cars till Bytbil.

Nu är det officiellt tillkännagivet att Pekings bilsalong ställs in. Bilmässan skulle ha skett 21 till 30 april, men på grund av coronaviruset skjuts den på fram på obestämd tid. Pekings bilsalong är en av världens största och flera stora bilnyheter var planerade.

Coronasmittan fortsätter att växa och på tisdagen rapporterades 1886 nya fall och 98 nya dödsfall. De flesta som smittas får dock milda sjukdomssymptom. Totalt är det över 72 000 personer som har smittats i Kina. 80 procent av de sjuka beräknas få en mild variant av sjukdomen, men dödligheten är relativt hög, över två procent.

Cirka 14 procent av de drabbade får lunginflammation och och cirka fem procent av de smittade blir svårt sjuka. 2,3-2,8 procent av de sjuka männen avlider, medan kvinnor klarar sig bättre med en dödlighet på 1,7 procent, detta enligt en studie som kinesiska CDC har gjort.

Nästan alla biltillverkare i Kina har påverkats av epidemin och de flesta håller fortfarande sina fabriker stängda. Volvo hade planerat att dra i gång sin produktion den 10:e februari, men har fortfarande inte kunnat öppna sina fabriker.

– Vårt huvudkontor i Kina är nu på väg tillbaka till normal verksamhet och vi kommer att återuppta produktionen så snart situationen tillåter det – vi måste följa restriktioner och riktlinjer från lokala myndigheter vilka uppdateras dagligen och vi anpassar våra åtgärder därefter. Vi förväntar oss en negativ effekt på produktion och försäljning i Kina under det första kvartalet men tror att detta kan kompenseras under återstoden av året. Totalt sett räknar vi med fortsatt tillväxt globalt under 2020, säger Stefan Elfström på Volvo Cars.

Många biltillverkare har donerat pengar för att underlätta kampen mot Coronaepidemin. Volkswagen har donerat 170 miljoner kronor, och Volvos ägare Geely har skänkt 280 miljoner kronor och bidragit med minibussar som kan transportera sjuka och vårdpersonal.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com