Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Geely vill ge skyddsutrustning mot coronavirus till Sverige

Större
Stäng
  • Geelys hjälpprogram.
    Geelys hjälpprogram.
  • Geelys hjälpprogram.
  • Geelys hjälpprogram.

Svenska sjukvården börjar i vissa delar av landet få brist på skyddsutrustning mot coronaviruset.
Nu försöker Volvo Cars ägarbolag Geely hjälpa Sverige genom att skänka utrustning från Kina där läget förbättrats.
– Koncernledningen är mycket angelägna om att hjälpa till här i Sverige och Europa nu när situationen har stabiliserats i Kina, säger Stefan Lundin, kommunikationsansvarig för Geely Sweden Holdings AB.

Socialstyrelsen har fått uppdraget av regeringen att anskaffa och vidaredistribuera sjukvårdsmaterial, skyddsutrustning och viss medicinskteknisk utrustning till landets regioner och kommuner i kampen mot coronaviruset. Redan nu har vårdpersonal och flera regioner rapporterat om att det är på väg att uppstå bristsituationer när det gäller skydd mot smittan, bland annat munskydd och visir.

Ett av företagen som har hört av sig och vill donera skyddsutrustning till den svenska vården är Geely, som äger Volvo Cars.
– Ja, det stämmer. Vi undersöker just nu om vi kan få nödvändig skyddsutrustning från vårt huvudkontor i Hangzhou. Koncernledningen är mycket angelägna om att hjälpa till här i Sverige och Europa nu när situationen har stabiliserats i Kina, säger Stefan Lundin.

Ännu  är det inte helt klarlagt hur Geely kommer att kunna hjälpa till i Sverige. En hel del praktiska frågor måste lösas först.
– Våra kolleger där borta har inventerat vad vi själva har i lager och om det är möjligt att ordna transport. Det är fortfarande ganska mycket osäkerhet kring administration, eventuella transportrestriktioner och sådant som vi tittar på, men vi hoppas kunna skänka utrustning inom kort.

Geely i Sverige har fått en önskelisa från Socialstyrelsen över vilken typ av material som är mest behövd. Stefan Lundin har skickat den vidare till Geely Group i Kina. Under måndagen kommer det sannolikt att klarna mer om vilka insatser som går att göra.

– Vi genomförde ju en motsvarande insats från Europa i början på Februari där vi från Sverige koordinerade inköp av omkring 250 000 skyddsmasker från olika producenter i Europa som sen skickades till Li Shufu foundation, Geelys CSR-organisation. Självklart vill moderbolaget nu återgälda insatserna. Även på enheterna i Tyskland och England pågår aktiviteter kring detta, säger Stefan Lundin.

Läget i Kina har förbättrats radikalt de senaste veckorna. Många fabriker och arbetsplatser har kunnat öppna igen och senaste dygnet rapporterats 18 nya officiella coronafall i Kina. Det ska jämföras med 9751 fall i resten av världen, även om många länder slutat ta prov på ickeakuta sjukdomsfall och siffrorna kan vara osäkra.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com