Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är Seats första suv: Ateca

Den första spanska suven i historien

Den första spanska suven någonsin.
Vid ett specialevenemang i Barcelona avtäckte Seat sin Ateca
Och modellen är en viktig pjäs i märkets framtid.

Som en korsning av Leon och VW Tiguan. Så skulle man enklast kunna beskriva Seats första suv.
Ateca är bilen som ska utvidga VW-koncernens närvaro i det växande suvsegmenet och ska stångas med Nissan Qashqai och Renault Kadjar.
– Vår första SUV representerar starten av en ny era inom SEAT. Nya ATECA är en tydlig utveckling av DNA:et hos Leon och kommer att ge ytterligare framgångar för Leon-familjen. SEAT är ett företag på väg framåt, säger Seatchefen Luca de Meo.

Bilen bygger på koncernens mångsidiga MQB-plattform och storleksmässigt mäter bilen 4,36 meter på längden, 1,84 meter på bredden och 1,6 meter på höjden.
Den femsitsiga bilen kommer som standard att vara framhjulsdriven, men fyrhjulsdrift finns med på tillvalslistan för de som köper dieseldrivna bilar.

Instegsmodellen blir en framhjulsdriven bil med en trecylindrig enlitersbensinare under huven. Därtill kommer en 1,4-liters 150 hästarsmotor med cylinderavstägnning.
På dieselsidan blir det VW-koncernens kända pjäser i form av en 1,6-liters TDI samt en tvålitersmaskin med antingen 150 eller 190 kusar.
Stadardmonterat sitter det en sexväxlad manuell låda, med DSG som tillval för det lite dyrare motoralternativen.

Namnet Ateca kommer från en by i Aragoninen i Spanien. Designen kommer från Leon och det är tydligt att Seat kämpat med att applicera sina vinklar och former för att särskilja bilen från sitt tyska ursprung.
I presentationen av bilen trycker Seat på att bilen bland annat har LED-strålkaster och att det som vill även kan få LED-ljus i sidobackspeglarna. Det senare lyser upp marken närmast dörrarna vid upplåsning – samt projicerar namnet ”Ateca” på marken.
Inuti är det mesta hämtat från Leon.

Så en högbyggd Leon helt enkelt? Ja, mer eller mindre.
Matthias Rabe, Seats utvecklingschef lyfter fram att bilen är en av de lättaste i sitt segment, vilket ska säkerställa rappa köregenskaper samt låg bränsleförbrukning.
Bland de teknologiska finesserna återfinns, semiautonom kö-assistent i upp till 60 km/h, adaptiv farthållare, autobromssystem, skyltigenkänning, samt ”katastrofhjälp” där bilen varnar och stannar bilen vid vägkanten om föraren är okontaktbar.
Därtill så ska bilen kunna förses med trådlös telefonladdning samt en större pekskärm.
Ett annat trumfkort bilen ska ha jämfört med storsäljaren Qashqai är större lastkapacitet. 510 liter ska man få plats med därbak (485 liter i bilar med fyrhjulsdrift) Det är en bra bit mer än Nissanmodellens 430 liter.

Det stora publika framträdandet blir på Genévesalongen i mars, och i slutet av april kommer Ateca gå att beställa av svenska handlare. I augusti kommer bilen att lanseras handeln.

Foto: Seat
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com