Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är nya Toyota Prius

Femte generationen presenterad

Större
Stäng
  • Femte generationen Toyota Prius.
    Femte generationen Toyota Prius.
  • Femte generationen Toyota Prius.
  • Femte generationen Toyota Prius.

En mer diskret Toyota Prius når marknaden nästa år.

Men om laddhybriden är aningen blygare än sin föregångare designmässigt hittas det starkare självförtroende på andra håll:

Den levererar totalt 223 hästkrafter och den elektriska räckvidden ska öka med 50 procent.

Natten till onsdag var det premiär för den femte generationen av Toyota Prius, med en europeisk premiär som följer den 5 december. Arvet, som sträcker sig tillbaka till 1997, fortsätter nu med ”den mest effektiva Prius-modellen någonsin”, enligt japanerna själva.

På den europeiska marknaden kommer nya Toyota Prius exklusivt som laddhybrid. Den är byggd på andra generationens TNGAC-plattform och har ett litiumbatteri med en kapacitet på 13,6 kWh. Målet från Toyota är att de flesta vardagsresor ska kunna göras på eldrift och enligt pressmeddelandet är räckvidden 50 procent längre än den nuvarande generationen av Prius. Några exakta siffror har dock inte preciserats än.

Levererar 233 hästkrafter

Men mer precisa siffror hittas i motorerna – och här nalkas det betydligt mer effekt.

Den nya 2,0-bensinmotorn producerar 148 hästkrafter (111kW) och elmotorn 160 hästkrafter (120 kW). Tillsammans levererar de sammanlagt 223 hästkrafter (164 kW). Detta att jämföra med 122 hästkrafter i den nuvarande plug in-versionen.

Hur snabbt nya Prius kommer att göra 0-100 km/h framgår inte än.

En ny design

Designmässigt görs det flera avsteg från tidigare ingångna vägar. Tidigare onödiga former och linjer har kapats för att nya Prius ska se mer sportig och återhållsam ut.

Nya Prius mäter 50 millimeter längre mellan hjulaxlarna och är 22 millimeter bredare. Men samtidigt är den 46 millimeter kortare på längden och 50 millimeter lägre på höjden än nuvarande generationen.

På insidan hittas ett digitalt instrumentkluster med en sjutumsskärm framför föraren. Interiören i stort kan beskrivas som mer diskret än tidigare.

Produktionen för nya Toyota Prius börjar i december och leveranserna till Europa är tänkta till början på nästa år. Ännu finns det inga svenska priser.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com