Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är Koenigseggs två stora nyheter i vår

Visas upp på Genèvesalongen om några veckor

Här laddar Koenigsegg upp för ett nyhetsfyrverkeri på bilsalongen i Genève i mars.
Under biltäckena tros både rekordbilen Mission 500 och en helt ny modell dölja sig.

Svenska superbilstillverkaren Koenigsegg satsar hårt på att växa och har verkligen flyttat fram sina positioner inom bilvärden de senaste åren. Under förra året tog märket in kinesiska Nevs/Evergrande som delägare och snart kan de första frukterna av Koenigseggs nya större resurser börja skördas.

Under biltäckena döljer sig flera nyheter som Koenigsegg har för avsikt att presentera under bilmässan i Genève i början av mars. Dels tros Koenigsegg visa upp ”Mission 500”, en superversion av Jesko som ska toppa över 500 km/h och slå Bugattis inofficiella hastighetsrekord.

Men den största nyheten är en ny och billigare modell av Koenigsegg. Nu är ju billig ett relativt begrepp, det handlar om en bil som kostar omkring 10 miljoner kronor. Enligt flera uppgifter ska bilen byggas både i Ängelholm och i den gamla Saab-fabriken i Trollhättan. den kommer att produceras i några hundra exemplar per år.

– Varumärkets styrka har blivit mycket större än de produktionsvolymer vi har i dag för våra extremt dyra och speciella bilar. Vi är slutsålda i fyra år framöver. Vi har 28 återförsäljare och förra året levererade vi 18 bilar, de får inte ens en bil var. Det belyser att varumärket och potentialen i det är betydligt större än vad företaget är. Vi har under några år tittat på en parallell modell, som inte ska konkurrera exakt med det vi gör i dag och som vi kan producera i lite högre volymer till aningen lägre pris, har Christian von Koenigsegg sagt till Dagens industri.

Relativt lite är känt om den kommande nya instegsmodellen, men spekulationer tyder på att den kan få Koenigseggs nya freevalve-teknik, kan köras på etanol och har en laddhybriddrivlina för att kunna köras klimateffektivt.

Men Koenigseggs tillväxtplaner handlar inte bara om nya bilmodeller. Parallellt med att tillverkaren ska bygga ut fabriken i Ängelholm vill företaget bygga ett upplevelsecenter i anslutning til museet, vsar en bygglovsansökan som lämnats in till kommunen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com