Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Han ska förbjuda bensin och fossilbilar i Sverige

I dag tillsatte regeringen utredaren som ska ta fram förbudet

Här är mannen som ska ta fram det nya förbudet mot bensin- och dieselbilar samt fossila drivmedel.
Trafikverkets Sven Hunhammar är doktor i naturresurshållning och har arbetat på Naturskyddsföreningen.
–  Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och har därmed en betydande roll i klimatomställningen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

Sverige ska förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar senast från 2030. Dessutom ska det finnas en plan för hur fossila drivmedel helt fasas ut, enligt en överenskommelse mellan regeringen samt centern och liberalerna. I dag tillsattes en utredning om hur förbudet ska genomföras.

Sven Hunhammar har utsetts till särskild utredare och utredningen ska vara klar 1 februari 2021.
– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och har därmed en betydande roll i klimatomställningen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

Sven Hunhammar är civilingenjör och doktor i naturresurshushållning. Han är i dag anställd vid Trafikverket som måldirektör för miljö och hälsa.  Tidigare har han arbetat på Stockholm Environment Institute, Naturvårdsverket, Trafikanalys och Naturskyddsföreningen. I sin roll på Trafikverket har kritiserat den sittande regeringen och tyckt att den gör för lite för att klara klimatmålen inom transportsektorn. För några år sedan skrev han en debattartikel och krävde straffavgifter för suv:ar.

Utredaren Sven Hunhammar ska:
Analysera förutsättningarna för att införa ett nationellt förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar och hur fordon som drivs på förnybara drivmedel eller som är elhybrider ska kunna undantas från ett sådant förbud.
analysera hur ett EU-förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar och en utfasning av fossila drivmedel i EU kan åstadkommas
Lämna nödvändiga författningsförslag, dock inte inom skatteområdet där endast åtgärder får analyseras och konsekvensanalyser utföras.
Föreslå ett årtal för när fossila drivmedel ska vara utfasade i Sverige och vilka åtgärder som behövs för att det ska kunna ske på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.

Bakgrunden till utredningen är januariavtalets punkt 31, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com