Redaktionen tipsar

Håll i dig: Här är svenska priset på Polestar 1

Hybriden från Kina dyrare än Porsche 911

Äntligen är laddhybriden Polestar 1 byggbar och möjlig att göra en bindande beställning på. Prislappen är också satt: 1.699.000 kr före tillval. Bilarna börjar skeppas ut från fabriken i Kina till kunder i december.

Sedan förra året har det gått att förboka en Polestar 2, den nya laddhybriden från Volvos systermärke. Enligt Polestar hade det då kommit in 7000 intresseanmälningar. Det borde alltså bli en lätt match att sälja slut på de 500 bilar som ska tillverkas årligen.

Nu har Polestar öppnat sin konfigurator och det går att göra bindande slutliga beställningar på nätet av bilen. Prislappen är också satt, och bilen blir den dyraste bil Volvokoncernen någonsin har byggt. För basversionen av Polestar 1 så får köparna lägga upp 1.699.000 kr före tillval. En enda sak är möjlig att extrautrusta bilen med: Matt lackering som kostar 50 000 kr extra.

1,7 miljoner kan låta lite dyrt, då bilen i grunden har samma komponenter som Volvo S90 och samma fyrcylindriga  VEA-motor. Men enligt Polestar är upp till 50 procent av bilen byggd på unika delar, bland annat är större delen av karossen gjord av kolfiber.

Om man jämför med Porsche så kostar Polestar 1 mer än 50 procent mer än nya 911-modellen, och den blir dubbelt så dyr som Porsches nya elbil Taycan.

En hel del ytterligare detaljer är också släppta om bilen. Polestar 1 får rejäla 21-tums hjul, 275/30 på framhjulen och 295/30 på bakhjulen, båda hjulparen skodda med Pirelli P Zero.

Precis som på andra Volvobilar kommer växelspaken med en Orrefors-knopp, i det här fallet med Polestar-logotyp. Även i övrigt känns mycket av utrustningen och förarstödssystemen igen från Volvo.

Prestandamässigt så har bilen 600 hk från den fyrcylindriga motorn i kombination med två elmotorer på bakaxeln. Vridmomentet är 1000 Nm. Polestar har ännu inte kommunicerat några prestandasiffror, och det är okänt om bilen kommer att strypas vid 180 km/h på samma sätt som Volvo. Enligt inofficiella uttalanden i tidningen Car&Driver ska farten inte strypas. Räckvidden på enbart el ska vara 13 mil.

Just nu pågår sluttester av bilen inför de första kundleveranserna som sker i december i år. Beställer du Polestar 1 i dag kan du räkna med leverans någon gång mellan december och början av 2020. 14 dagar efter beställningen får du ett leveransbesked.

– Det är stort att se hur vi har utvecklats från att visa Polestar 1 under 2017 till att nu ha vår egen vackra tillverkningsenhet uppe och gå med prototyper som testar i och omkring fabriken, säger Polestars vd Thomas Ingenlath i ett uttalande.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com