Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första testet av Teslas nya SUV Model Y: ”Fruktansvärt snabb”

Leveranserna av Teslas nya suv Model Y har just startat i USA.
Nu kommer också de allra första testerna och genomgångarna av bilen.
– Den är fruktansvärt snabb, bara 3,7 sekunder till 100 km/h, den flyger när du trycker plattan i mattan, säger Youtubern Jason på Throttle House.

Tesla Model Y gör sin entré på bilmarknaden flera månader tidigare än planerat. Något mycket ovanligt när det gäller Tesla, då bilköparna har fått vänja sig med att vänta länge på de nyskapande elbilsmodellerna.

Youtube-kanalen Throttle House har redan gjort det första testet av bilen – du kan ta del av filmen i bildspelet här ovan. Den här gången är det Jason som ensam får testa bilen, då parhästen Thomas är strandsatt på grund av coronaviruset. De testar Performance-modellen av Model Y, en bil som i Sverige kostar 769 000 kronor och har en räckvidd på 48 mil. Det är den långsammaste Performance-modellen från Tesla, men. den är ändå snabbare än en Porsche Macan Turbo.

– Den är fruktansvärt snabb, bara 3,7 sekunder till 100 km/h, den flyger när du trycker plattan i mattan, säger Youtubern Jason på Throttle House.

Testduon Throttle House ser Model Y som en bra kompromiss mellan de andra Tesla-modellerna. Rymligare än Model 3, men betydligt billigare än Model X. De plussar bilen för att den är lättkörd och att den stora elektriska kraften är lätt att fördela med gasen.

– Många cross-overbilar har en hög tyngdpunkt, vilket hämmar väghållningen. Men Model Y har en lägre tyngdpunkt tack vare batteriet. Den har bättre väghållning än Model S och går att köra snabbt med i kurvor och böjar.

Performance-modellen har dessutom en lägre fjädring och sitter bättre på vägen. Duons råd är att välja Performance, även om det hämmar räckvidden med 2,5 mil och ger en merkostnad på 50 000 kr jämfört med Long Range.

De jämför även bilen med de andra modellerna från Tesla för att tittarna ska få en bra uppfattning om storleken.
– De har gjort ett bra jobb med designen,  bakifrån är det mer Model X än Model 3.

När det gäller interiören kommer ägare av Model 3 att känna igen sig. Det är i princip samma paneler och material och samma stora skärm till höger som möter föraren. Model Y erbjuder dock större utrymmen än 3:an. Den testade versionen är femsitsig, men det finns inte mycket plats över till två extrastolarna som är tillval. På femsätesverisonen går baksätet att fälla. som på ett flygplan. Panoramaglastaket tycks vara enormt och ger en. luftig känsla i bilen.
– Taket är enormt och ett starkt försäljningsargument.

Enligt Teslas svenska hemsida börjar produktionen av de europeiska modellerna i början av 2021, den som vill ha instegsmodellen Standard range får vänta ytterligare något år. Den billigaste versionen som går att beställa just nu är Long Range för 719 000 kr. Den har en räckvidd på 50,5 mil och gör 0-100 km/h på 5,1 sekunder.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com