Redaktionen tipsar

Första provturen: ”Känns som en 911”

Porsche Taycan kan bli en hård nöt för Tesla

Teslas toppmodeller får det svettigt framöver mot nya Porsche Taycan. Tidningen Autoexpess har fått provköra bilen med över 600 elektriska hästkrafter.”Den ser mest ut som en Panamera, men ombord känns det mer som en 911”, skriver tidningen.

Om bara några månader presenteras nya Porsche Taycan på Frankfurtsalongen. Men Porsches PR-maskineri är i full gång och det går knappt en vecka utan att märket skickar ut nya spionbilder på modeller eller släpper detaljer om bilen.

Den här veckan har Porsche för första gången släppt in en motorjournalist i bilen – som har fått provåka bilen tillsammans med Porsches chefsingenjör Stefan Weckbach. Och tidningen Autoexpress första omdömen om bilen går minst sagt i dur. De 10 000 kunderna som redan reserverat bilen behöver knappast vara oroliga.

Bilen sluttestas nu efter att ha körts i flera år i 24 länder, i allt från norrländsk kyla, till hettan i Dubai och bankörning på Nürburgring.

– Trots att bilen är över två ton tung och nästan fem meter lång, känns den mycket smidig. Den ser mest ut som en Panamea, men ombord känns det mer som en 911.

Hemligheten sitter i att tyngdpunkten är lägre än hos en 911 GT3, tack vare batteriets vikt.

En sak som skiljer ut Taycan från andra elbilar är att man sitter betydligt lägre. Det är en sak som gör att bilen känns mer smidig och sportig. I stället för att sitta ovanpå drivpaketet, sitter du verkligen i bilen, omgiven av kabinen.

Några officiella prestandasiffror finns inte ännu, men Autoexpress säger sig vara säkra på att bilen gör 0-100 km/h under tre sekunder.

Allt sker under största möjliga tystnad, då Porsche jobbat bort alla vinande och visslande ljud som vissa elbilar dras med.

Enligt youtubern Thomas Geiger som också testat kommer bilen att klara 0-200 km/h på 12 sekunder. Bilen kommer att få en toppfart på 250 km/h, långsamt för att vara en Porsche, och 12 km/h långsammare än toppversionen av Tesla Model 3.

Bilen är tillräckligt stor för att rymma fyra personer, men det verkar inte vara något överdåd av utrymme i baksätet.

Samtidigt har även nya bilder på interiören läckt ut, där syns tydligt att Taycan får en modernare instrumentering än andra Porschar, och ett den verkligen är svängd runt föraren. En nyhet är att ventilationsmunstyckena styrs från touchskärmen.

Om drygt fyra månader blir bilen helt officiell på Frankfurts bilsalong.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com