Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första körningen: Volvo EX30

Nu är det äntligen dags att se vad den verkligen är kapabel till när vi tar Volvo EX30 på en första provkörning!

TEXT Simon Hallenslev

FOTO Volvo PR

Bytbil har ett samarbete med danska Bilbasen som var inbjudna till Barcelona av Volvo Danmark.

Intresset för EX30 har varit på en nivå som till och med Volvo har haft svårt att förstå. Volvo må ha varit ihärdiga i sin marknadsföring och det är äntligen dags att få provköra den första renodlade elbilen från Volvo, som också är den snabbaste modellen i elutbudet.

Den mäter 423 cm i längd och 183 cm i bredd, medan crossoverhöjden är 155 cm. På utsidan är EX30 lika stor som en Renault Megane E-Tech.

Alla goda ting är tre

Snabb, kompakt och budgetvänlig. Det låter svårt att kombinera, men Volvo har lyckats med det. Det snabba elementet finns naturligtvis i den största Twin Motor Performance, med 428 hästkrafter från två elmotorer och rusar från 0 till 100 km/h på 3,6 sekunder.

Det budgetvänliga varianten från den tidigare nämnda Twin Motor Performance går under namnet Core Single Motor Standard Range och kostar från 429 000 kronor, vilket låter billigt för att vara en Volvo – och det är det också.

Den är den enda som klarar sig med ett mindre batteri på 49,15 kWh utan värmepump, medan mellanklassvarianten, Single Motor Extended Range och den snabba Twin Motor Performance har 64,8 kWh att klara sig med.

Den mest budgetvänliga har en räckvidd på 344 kilometer, medan Extended Range och Performance har en räckvidd på 476 km respektive 450 kilometer.

Volvo och innovation går hand i hand.

Förarhytten i EX30 är utformad med budget och hållbarhet i åtanke, och kombinationen av dessa två fokuspunkter görs på ett innovativt sätt. Du kan beställa din hytt med material som linfröplantor, återvunna jeans och gamla fönsterramar. De senare blandas med återvunnen plast i ett mönster som påminner om terrazzo, vilket syns på de här bilderna. Jag är själv ganska förtjust i det. Bekväma säten har också alltid varit en specialitet, och i den meningen finns det inget nytt under solen med EX30.

Materialen är inte direkt mjuka att ta på, men ändå känns de helt rätt i EX30. Ytornas mönster och texturer är ojämna, vilket gör att känslan av återanvändning och upcycling är fantastiskt tydlig. I kombination med de coola dörrhandtagen i aluminium och de välintegrerade luftmunstyckena ger det en känsla av återanvändning på ett fräscht sätt.

Från förarplatsen märker man två saker som för tankarna till Tesla Model 3. Det första är den stora soundbaren i vindrutan, som i EX30 levereras av Harman Kardon och  naturligtvis också avsaknaden av en skärm.

Det finns ingen hastighetsmätare, istället är den digitala instrumenteringen placerad högst upp på den 12,3-tums infotainmentskärmen. Detta är inte för alla och tar lite tid att vänja sig vid.

Det första intrycket av skärmen är dock överlag positivt. Den har en tydlig upplösning, är lagom tryckkänslig och utrustad med Google Maps, vilket enkelt tar mig ut ur Barcelonas folkmassor. Systemet är bra eftersom skärmen är tydligt uppdelad med instrumentering högst upp, infotainment i mitten och klimat längst ner.

Det är dock ingen ersättning för fysiska knappar. Det är mer sannolikt att du pillar med skärmen under körning än vad du gör med ett vred. Volvo har länge varit skyldiga till att ta bort fysiska knappar till förmån för undermenyer, och tar det till en ny nivå med EX30 eftersom knappar är dyra. Därför finns det totalt fyra knappar för sidofönstren, som alla är monterade i mittkonsolen, som också fungerar som mugghållare.

Hur är det med utrymmet?

Du behöver inte gnugga axlarna med personen bredvid dig och utrymmet är i allmänhet bekväm. Det finns inget i framsätena som indikerar att EX30 är en budgetbil. EX30 är först och främst en Volvo, och Volvo är fortfarande kungarna av framsäten.

I baksätet är det lite annorlunda. Det är i sig bekvämt, men det finns inte mycket benutrymme. Detta blir snabbt lite vanskligt om du är vertikalt välsignad till över 1,85 meter. Det finns dock tillräckligt med bredd för att undvika onödig kontakt med medpassageraren, och panoramaglastaket som ingår i Ultra-varianten garanterar gott om utrymme för din frisyr.

Bagageutrymmet rymmer 318 liter, vilket är hyfsat utan att vara stort. Interiören är dock Volvo-smart med en justerbar golvplatta som öppnar upp för mer utrymme under golvet där du också kan gömma undan hatthyllan. I fronten finns också ett fack med 7 liters kapacitet.

Hur körs Volvo EX30?

Volvo EX30 Twin Motor Performance är snabb. Med 428 hästkrafter flyger den fram och passerar 100 km/h på bara 3,6 sekunder. Elbilar idag tar bort fascinationen från siffror som dessa, och faktum är att en sådan monsteracceleration inte riktigt passar EX30.

För de som förbeställde Single Motor Extended Range kan jag med säkerhet säga att de gjorde rätt val. Med 272 hästkrafter på bakaxeln är Volvo EX30 mycket kvick och accelererar från 0 till 100 km/h på 5,3 sekunder med ett trevligt punch för medelacceleration på motorvägen.

Bakom ratten är det första du lägger märke till… ratten! Eller snarare styrningen, som är lätt även i den snävaste av tre inställningar. I den lättaste inställningen finns det nästan inget motstånd, och överlag känns styrningen inte kopplad till framhjulen. Det blir lite bättre i Twin Motor Performance eftersom den extra elmotorn tillför 110 kg till framaxeln.

Framhjulskänsla eller inte, den lätta styrvikten passar EX30:s allmänt smidiga uppträdande. Den är lätt att köra i staden såväl som på motorvägen, och när de katalanska vägarna kröker sig står den med ett självsäkert grepp i asfalten. Det krävs en hel del för att pressa EX30 till den punkt där greppet upphör. Det är knappast något som den genomsnittliga Volvokunden kommer att uppleva.

Komfortnivån i Volvo EX30 är hög, både för att underredet absorberar allt från brunnslock till de provisoriska vägbulorna i plast, men också för att ljudnivån är låg. Detta trots att testbilarna körs på 19-tumsdäck. De eleganta fälgarna kompromissar inte med komforten och vägljudet är lika väldämpat som vindbruset.

Det enda som jag aldrig riktigt kommer att få grepp om är bilens ”One Pedal Drive” med maximal återhämtning. Den naturliga känslan av bromspedalen är tillräckligt skarp för att jag hellre bara vill använda den. Autopiloten är även den naturlig, som i ett plötsligt skyfall håller vägbanan och följer trafiken smidigt på vägen tillbaka till Volvos hotspot i centrala Barcelona.

Utrustning och priser

Med standard Core-utrustning kommer EX30 med saker som 18″ lättmetallfälgar, LED-strålkastare, elinfällbara backspeglar, uppvärmda framsäten och ratt, luftkonditionering, backkamera, adaptiv farthållare och en 12,9″ skärm. Om du undviker den billigaste Standard Range, som inte har någon värmepump, är ovanstående mängd utrustning fortfarande bra för Single Motor Extended Range, som börjar på 489 000 kronor.

Plus-utgåvan lägger till utrustning som 19″ lättmetallfälgar (endast Extended Range), klimatanläggning med dubbla zoner, avancerat luftreningssystem, elektrisk baklucka, svart tak och svarta backspeglar, Harman Kardon ljudsystem, parkeringssensorer fram och bak, trådlös mobilladdning och många andra mindre utrustningsdetaljer. Här börjar Extended Range på 529 000 kronor

Testbilarna är Ultra-utrustade, med Single Engine Extended Range och Twin Engine Performance från 567 000 kronor respektive 597 000 kronor, och kommer med saker som panoramaglastak, eljusterbara framsäten med minne, 22kW AC-laddning, 360-graders kamera och automatisk parkering.

Volvo EX30 klarar utmaningen att vara märkets “budget”-alternativ genom att få budgetvänliga återvunna material att kännas innovativa. Den klarar också uppgiften som märkets minsta genom att på ett smart sätt utnyttja det begränsade utrymme som finns tillgängligt. Och som märkets första renodlade elbil är den bekväm, tyst och enkel att köra.

Volvo EX30 Single Motor Extended Range Ultra

Motor: Elmotor (bak)
Effekt: 272 hk / 343 Nm
0-100 km/h: 5,3 sekunder
Topphastighet: 180 km/h
Förbrukning: 17 kWh/100 kilometer
Batterinetto: 64,8 kWh
Laddkapacitet: 153 kW
Räckvidd: 476 kilometer
Mått (L/V/H): 423/183/155 cm
Egenvikt: 1 850 kilo
Vikt vid bogsering: 1 400 kilo
Bagageutrymme: 318 liter + 7 liter frunk

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS
Till Bytbil.com