Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo EM90 är ett körglatt vardagsrum

EM90 är den första MPV:n från Volvo. Den kommer inledningsvis att säljas i Kina, och det är verkligen till stor del en kinesisk bil – och den är nästan identisk med Zeekr 009.

TEXT Morten B. Bek

FOTO PR

Det blir allt svårare att betrakta Volvo som ett svenskt bilmärke. Det svenska varumärket är fortfarande svenskt sett till utseende, men sedan 2010, då kinesiska Geely tog över Volvo, har svenskheten alltmer blandats med det kinesiska.

Det kinesiska inflytandet började på allvar med produktionen av utvalda modeller i Kina. Med introduktionen av den lilla EX30 är Volvo redo att lansera en bil som bygger på en Geely-plattform – och som tillverkas i Kina. Designen är 100 procent Volvo, även om bilen inte är det.

Med EM90 blir Volvo 99 procent kinesiskt. EM90 är den första MPV:n någonsin från Volvo, och eftersom det skulle vara omöjligt för Volvo att utveckla en MPV på egen hand, har den mer än bara teknisk relation till en annan Geely-modell; den kinesiska Zeekr 009. Volvo har tagit över den och lagt till lite skandinavisk smak längs vägen.

Ett enkelt sätt att ta sig in på en lukrativ marknad

Volvo trycker på alla rätt knappar under den direktsända presskonferensen från Kina för att lansera EM90 som en riktig Volvo. Säkerhet. Ett hem på hjul. Ett vardagsrum med skandinaviska lyxmöbler. En typisk Volvodesign. Det finns verkligen mycket att prata om. Volvo har utan tvekan ett inflytande på saker som fjädring, aktiv och passiv säkerhet, ljudisolering och mycket mer.

Volvo EM90

Zeekr 009

Men som även den mest naiva Volvofantasten omedelbart kommer att inse, är det största avtrycket på fronten på EM90. Strålkastarna är typiska Volvo och EM90 har ett mer traditionellt utseende än Zeekr, men från sidan är de två kinesiska bilarna praktiskt taget identiska. Inte ens vingen ovanför skjutdörrarna har ändrats av Volvo (Zeekr 009 är den vita bilen som är placerad framför ett berg på bilden).

Med en gemensam plattform och design som kräver få förändringar i produktionslinjen kan Volvo rikta in sig på kunder som betalar stora pengar för lyx, lugn och utrymme. I Kina är den stora MPV:n en symbol för rikedom och de kinesiska kunderna köper allt fler av dem. I Europa försöker märken som Lexus och Maxus sig på lyxiga MPV-bilar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com