Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Extrakostanden för besktning av gasbilar kan tas bort

Större
Stäng
  • Foto Martin Frick
    Foto Martin Frick
  • Foto Martin Frick

Regeringen vill att merkostnaden som medföljer en besiktning av en gasbil ska tas bort, jämfört med en bensin- eller dieselbil. 

I maj 2018 började Transportstyrelsens nya besiktningsregler för gasbilar gälla, nämligen krav på kontroll av gasbehållaren. Men samtidigt som de nya reglerna infördes, blev det också dyrare att besiktiga bilen. Nu vill regeringen ta bort den extra kostnaden, eller på ett annat sätt kompensera de som kör på biogas, eftersom det kan vara ett hinder för att välja en sådan bil. 

Regeringen vill på så sätt främja omställningen till en fossilfri fordonsflotta. Därmed ger de Transportstyrelsen i uppdrag att utreda förutsättningarna för insatser som gör att gasbilsägare betalar samma pris som övriga bilägare vid en besiktning. Utredningen ska se över möjligheterna att ta bort merkostnaderna. Om det inte är möjligt, så ska myndigheten föreslå hur en ekonomisk kompensation för merkostnaden kan utformas. 

– Det här är ett mycket efterlängtat besked, från oss i branschen men inte minst från Sveriges alla gasbilsägare. Energigas Sverige har hela tiden varit positiva till de nya besiktningsreglerna, som ökar fordonens säkerhet. Däremot är det inte rimligt att de som vill dra sitt strå till stacken genom att göra ett klimatsmart val ska straffas med en högre avgift. Toppen att regeringen nu rättar till det, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com