Redaktionen tipsar

Experten: 14 löjliga biltrender måste stoppas

Stora, rejäla utblås som är fejk. Onödigt massiva grillar och förvirrande modellbeteckningar. Det finns många saker att irritera sig på när biltillverkarna försöker följa trender.
Nu har motorjournalisten Mat Watson fått nog och listar alla idiotiska påfund på nya modeller.
– Det är minst 14 trender som måste stoppas, säger han.

Du har kunnat följa Mat Watsons bilrecensioner de senaste månaderna. Han jobbar visserligen åt den brittiska bilsajten Carwow, som vill sälja så många fordon som möjligt. Men med förvånansvärt ärliga och uppriktiga genomgångar av nya bilar har Mat Watson kunnat behålla sin integritet ganska intakt.
Han har t ex bestämt sig att avslöja varje bil som designats med ”låtsas-utblås”, det vill säga stora maffiga ändrör som ska signalera att bilen har en kraftfull motor som behöver spy ut avgaser.
Men i många fall är utblåsen bara kromade utsmyckningar, som Mat Watson har avslöjat med en enkel pinne. Du kanske minns hans irritation över nya Audi S6 för några månader sen.

Men det finns så mycket mer att vara irriterad över med nya, dyrbara bilar,…ja, faktiskt så mycket som 13 andra saker.
Mat Watson har listat alla i sitt Youtube-klipp och han kräver faktiskt att tillverkarna slutar med de löjliga påfunden. Här är ett urval av dom:

1. Utblåsen.
– Jag kan möjligen acceptera att småbilar har fejkade utblås, men stora och dyra prestandabilar? Nej, det är oförlåtligt! utropar Mat Watson.

2. Klimatkontroll på touch screen
– Vad är det för fel på en vanlig vridbar knapp? Det är svårt att manövrera medan man kör. Ibland får man vänta till ett trafikljus innan man lyckas få rätt temperatur.

3. Fejkat motorljud
– En del bilar har faktiskt elektroniskt motorljud som kommer ut ur högtalarna. BMW gör det tyvärr och Skoda Kodiaq är värst med ett fejkat bensinvrål.

4. Massiva grillar
– De flesta tillverkarna tävlar med varann om vem som har störst grill i fronten. Och varför har BMW:s nya elbil i4 en gigantisk grill? Elbilar behöver ingen grill!

5. Löjliga namn.
Här menar Mat Watson att det är svårt att hänga med i logiken hos många tillverkare. Förut avslöjade numret storleken på motorn. Men varför heter t ex Mercedes CLA 180 om modellen bara har en 1,3 litersmotor? Och varför har BMW 330i numera en tvålitersmotor? Det är rörigt och ologiskt.

6. Fejkade luftventiler
– Bilarna ska se sportigare ut och kanske bryta en tråkig design, men jag gillar det inte. Det ser bara billigt ut. Toyota Supra är en sportig bil, men nerkletad med falska luftventiler.

7. Onödiga ljus-shower
BMW erbjuder en belyst grill och risken är att alla tillverkare tycker det är en bra idé. Snart kan alla åka runt med såna grillar och bilarna ser ut som amerikanska långtradare. Hemskt!

8. För många växlar
– Det räcker med sex växlar för att man ska få ut maximal effekt. Men en del modeller har åtta, nio och i vissa fall TIO växlar. Och med fler växlar kan fler saker gå fel.

9. Kolfibertrenden
– Fejkat kolfibermaterial på sätena…det är galenskap som skapats av Volkswagen, Skoda och Peugeot.

10. Startknapparna.
– Det är ett knappkrig där ute bland tillverkarna…alla ska ha startknapp. Jag kan förstå att muskelbilar har det, men varför en liten familjebil? Förut visste man att bilnyckeln satt i tändningslåset, men numera måste man ha knappen någon annanstans, säger Mat Watson i tv-klippet.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com