Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bilen med fyra fusk-avgasrör – och fuskljud

Se filmen när journalisten avslöjar Audi S6 alla fejk-detaljer

Fyra fusk-avgasrör och ett fusk-ljud av en V8-motor i högtalarna.
Audi S6 tar illusionen till en ny rekordnivå.
– De bluffigaste av bluff-avgasrör finns på den här bilen, säger Mat Watson på den brittiska bilsajten Carwow.

Audi S6 Avant TDI är den sportigare varianten av A6 och kostar betydligt mer, en bit över 700 000 kronor.
Men att en så pass dyr bil har påhittiga detaljer som är designade för att ”lura” ägaren irriterar många. På Youtube (se filmen ovanför artikeln) finns en ganska rolig och avslöjande recension av den brittiske biljournalisten Mat Watson, som inte gillar fejk-detaljerna på bilen.
Han förklarar sitt förakt under genomgången och kryper bakom bilen:
– Titta här, det är FYRA stora kromade avgasrör som inte leder någonstans. Istället ligger de två riktiga avgasrören dolda under bilen.
– Det finns ett skäl till de där märkliga avgasrören. För två generationer sen hade S6 en V10-motor från Lamborghini, förra generationen hade en V8-motor med dubbelturbo…men nu är det bara en satans diesel-motor.

Han sätter sig vid förarsätet och visar att motorljudet upplevs helt annorlunda inifrån bilen. Det beror på att Audi skapat ett elektroniskt ljud som spelas upp i högtalarna.
– Det låter läckert, nästan som en V8 bensinmotor, säger han. Men om man lyssnar på bilens riktiga ljud – som alla andra upplever det – så låter det inte så bra, eller hur?

Att köra bilen är en klart godkänd upplevelse, enligt Watson, och under huven levererar bilen 349 hästkrafter och 700 newtonmeter mellan 2 500-3 100 r/­min. Den har både turboladdning och elektronisk kompressor. Men är den prisvärd?
– Nej, bilen känns inte tillräckligt mycket ”S” för att jag ska tycka att den är värd runt 120 000 kronor mer än en A6, summerar han.

En kunnig Bytbil-läsare vid namn Johan Möller förklarar varför Audi bestämde sig för fusk-avgasrör:
”Det beror på en kommunikationsmiss mellan Audis olika avdelningar. Bilen designades som en bensinbil – det var planen från början – och när designteamet var färdigt ”låstes” designen och man fick inte lov att ändra utseende på bilen. Därefter bestämdes det på en annan avdelning att bilen skulle ha en 3.0-liters dieselmotor. För att klara av de höga miljökraven måste AdBlue tillsättas och den tanken tar en del plats. Den enda lämpliga placeringen för tanken är platsen där avgasrören ursprungligen skulle finnas.”

HÄR HITTAR DU AUDI S6

Snabbfakta Audi S6 Avant TDI

Diesel
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda
Längsmonterad 6-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank
4 ventiler per cylinder
Kamkedja
Turbo och kompressor
Kompression 15,5:1. Borrning/slag 83,0/91,4 mm, cylindervolym 2 967 cm3. Max effekt 349 hk (257 kW) vid 3 850 r/­min, max vridmoment 700 Nm mellan 2 500-3 100 r/­min
Axelavstånd 293
Längd 495, bredd 189, höjd 148
Spårvidd f/b 162/160
Tjänstevikt 2 095
Maxlast 560, max släpvagnsvikt 2 100
Tank 63 liter
Bagagevolym (VDA-liter) 565-1 680 liter

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com