Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Enklare och billigare än en bensinmack"

Här byggs 100 stora laddstationer upp – med flygplats som förebild

Det blir den första stora laddstationen med bara solenergi som laddas i elbilarna. Sen ska uppåt 100 stycken byggas i rask takt i Storbritannien.
– Vi ska göra laddstationer lika smidiga för bilister som gamla bensinmackar, säger Toddington Harper, grundaren av företaget Gridserve.

Utrustade med stora solpaneler och plats för 24 laddstolpar. Tanken är att de flesta elbilar ska laddas med ren solenergi.
Och medan man snabbladdar sin bil kan man slappna av i en lounge som hämtat inspiration från flygplatsernas vänthallar – med plats för affärer, caféer och toaletter.
Det brittiska företaget Gridserve visar nu upp framtidens stora laddstationer som snart finns längs vägarna. Den första stora laddcentralen kommer att byggas i Braintree, Essex (nordost om London) och sen är det tänkt att 90-100 stycken av samma typ av laddstationer slås upp.
– Vi ska få alla ägare av elbilar att slippa laddångesten. Våra nya elektriska laddplatser ska bli både enklare och billigare att använda än en traditionell bensinmack, säger Gridserves grundare Toddington Harper.
Full laddning ska ta maximalt 30 minuter. Små elbilar kan laddas fullt på tio minuter med snabbladdare, lovar Gridserve.
Man ska kunna boka plats på en laddare via en app för att undvika onödigt köande.

De första 80 laddstationerna beräknas kosta runt 12 miljarder kronor, och ett flertal ska bli klara innan året är slut. Än så länge står dock elbilar bara för en procent av den totala fordonsflottan i Storbritannien.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com