Redaktionen tipsar

Straffar fossilbilar – med klistermärken

Svenske mannen vill ha stopp på blockerade laddstationer

En svensk elbilsägare har tröttnat på att diesel- och bensinbilar parkerar för nära laddstationer.
Nu har han tryckt upp klistermärken och kommer att klistra fast dom bilisters fossilfordon.
– En lös papperslapp är lätt att missa samt bara slänga utan att titta på. Denna lapp kommer att sitta på förardörren eller i synfältet, men är lätt att ta bort. Nio av tio skulle inse att de gjort fel, och förstå varför lappen sitter där, skriver han.

I USA har det på vissa håll pågått något som kan beskrivas som ett lågintensivt krig mellan elbilsägare och fossilbilsägare. På flera ställen rapporteras saboterade laddstationer och fossilbilar som snott parkeringsplatser för elbilar. ”Anti-Tesla-bilar tar över en laddstation igen” är exempel på rubrik på en amerikansk sajt.

I Sverige har nu en man startat sitt eget lilla krig och agerar självsvåldigt ordningsman mot felparkerare.
Han har tryckt upp klistermärken som han kommer att fästa på bensin- och dieselbilar som parkerat för nära en laddstation.
– Lämnar inga spår på glas och är relativt lätta att ta bort, men riskerar inte att blåsa iväg. Klistermärket är tvådelat och texten på svenska används i undantagsfall när samma bil uppmärksammats flera gånger, skriver han på ett elbilsforum på Facebook.
Han har döpt bilister av diesel- och bensinbilar för ”ICEholes”. Det är en ordlek och syftar på ICE (Internal Combustion Engines).

En del andra elbilsägare har redan ifrågasatt hans metod. ”Vad händer om klistermärkena inte går att få bort på bilarna?” frågar en kritiker.
Men mannen försvarar sig:
– Om man blir arg på att bli lappad utan att se sitt eget ansvar så har man problem. Det är en lapp som helt enkelt går att ta bort, och inte lämnar några spår på rutan. Små snöflingor finns överallt, jag kan inte trippa runt på tå för att de inte ska bli kränkta.
– En lös papperslapp är lätt att missa samt bara slänga utan att titta på. Denna lapp kommer att sitta på förardörren eller i synfältet, men är lätt att ta bort. Nio av tio skulle inse att de gjort fel, och förstå varför lappen sitter där.

Idag finns 7 162 publika laddpunkter i Sverige. Ockelbo i Gästrikland är orten med flesta laddbara punkter per antal laddbara bilar.
I England förväntas antalet laddstationer bli fler än bensinmackar om bara något år, enligt en analys som biltillverkaren Nissan har gjort.
De senaste 35 åren har antal bensinstationer i England minskat från 37 000 till 8 400. Och medan mackar fortsätter slå igen förväntas antalet offentliga laddstationer vara cirka 8000 år 2020.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com