Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Elektrisk Harley Davidson hyllas: Chock-bra

Här är nyheten som ska rädda HD från gubbdöden

Harley Davidsons kunder har blivit för gamla – och märket tappar försäljning. Nu hoppas HD att nya elektriska hojen Livewire ska rädda företaget. Prislappen är svettig: 348.900 kr – men El-HD:n hyllas av pressen efter första testerna: ”Chockerande bra”.

Motorcykeltillverkaren Harley Davidson har drabbats av fallande försäljning och minskad vinst när märkets kunder blir allt äldre och inte föryngras. Analytiker oroas att Harley ska dö ”gubbdöden”. HD har förgäves försökt locka till sig nya och yngre kunder. Kvartalsrapporten som kom på tisdagen visade på ett vinstras på över 20 procent. Undersökningar har visat att den genomsnittliga kunden i USA är en man långt över 50 år, och att yngre människor i högre utsträckning väljer andra märken, ofta små riskokare.

Inget märke är väl så förknippat som Harley Davidson med stora och högt brummande motorer – men nu hoppas HD att märkets första tysta elektriska mc Livewire ska vända den fallande trenden. Kan verkligen en knäpptyst elektrisk hoj locka nya kunder till Harley?

Ja, den nya motorcykeln hyllas unisont av de som provkört den. I dagarna har Harley Davidson bjudit in journalister från hela världen till de första provkörningarna av nya LiveWire. Och det är ett dyrt nöje att åka tyst och elektriskt: Prislappen börjar på 348 900 kr.

Enligt de som har provkört är dock den första elektriska Harleyn en fullträff full av ny teknik. Livewire har en räckvidd på 23,5 mil vid stadskörning och är den snabbaste HD:n någonsin med 0-100 km/h på tre sekunder. Vid blandad körning är räckvidden 15 mil.

Motorcykeln har ingen växellåda, men sju valbara körlägen som elektroniskt styr motorcykelns prestandaegenskaper och hur mycket elektroniken hjälper dig i till exempel kurvor. Varje körläge har olika kombinationer av effekt och gasrespons och hur mycket bromskraft som regenereras till batteriet.

Motorcykeln har 105 hästkrafter och 117 Nm i vridmoment. Tack vare att vridet är tillgängligt direkt och i hela registret har mc:n en fantastisk acceleration på under tre sekunder upp till 100. Sajten ultimatemotorcycling.com är lite i chock efter en provkörning:

– Jag har kört en del motorcyklar tidigare och aldrig gått därifrån upphetsad. Det ändrade sig efter en 10-milatur på LiveWire. Det är den sportigaste HD jag någonsin kört. Det är det närmaste flygning du kommer när den går helt tyst, det känns som att sitta på en fågel, är några av superlativerna.

Testföraren jämför upplevelsen med Steve Miller Band’s Fly like an Eagle. Helt knäpptyst är den dock inte, MC:n sänder ut pulserande vibrationer som hjärtslag genom elmotorns magnet.

Totalt sett är omdömet att motorcykeln är chockerande bra. Målgruppen är inte Harley Davidsons traditionella kunder, utan nya grupper som i dag kanske kör en Tesla och är early adpoters av ny teknologi.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com