Redaktionen tipsar

Elbilen som slår allt – med 1900 hästkrafter

Börjar tillverkas nästa år i endast 150 exemplar

Här är elmonstret på 1 900 hästkrafter som ska börja byggas nästa år.

Av totalt 150 exemplar som ska byggas av det italienska designföretaget Pininfarina kommer bara 25 stycken att säljas i Europa.

 

Det pratas mer än någonsin om elbilar som alla ska ha råd att köra: om Teslas folkbil Model 3 och Volkswagens kommande jättesatsning på billigare el-modeller.
Då kommer ett italienskt designföretag med en fullständigt galen elbil, som ska göras i endast 150 exemplar och som lär kosta en bit över 25 miljoner kr. Men vilken bil det kommer att bli. 1 900 hästkrafter. Ett tusen niohundra hästar!

Det betyder att bilen kommer att göra  0–100 på mindre än två sekunder och en toppfart på 480 km/ timmen.
Och den ska dessutom slå alla andra märken i räckvidd: nästan 50 mil.

Pininfarina har funnits som företag i 90 år men har aldrig tidigare byggt en egen bil. Istället har man gjort koncept och samarbetet med andra biltillverkare.
Men nästa år ska det historiska ske. Tillsammans med kroatiska företaget Rimac, som tillverkar drivlinor och hårdvara för elbilar ska rekordbilen börja tillverkas.

När nya chefen Michael Perschke ställde upp på bild i går och berättade om bygget höjde åtskilliga luttrade motorskribenter sina ögonbryn av förvåning.
Top Gear skrev att ”bilen har ju tillräckligt med kraft för att smälta vägarna när den drar på”.
”Visst, Pininfarina har hu designat snygga bilar genom åren – men att den första bilen man själva ska tillverka är en elbil med 1900 hästkrafter – wow!”
Det är 420 hästkrafter mer än en Bugatti Chiron.

Designchefen beskriver Pininfarina PFO som en ”ren, vacker och sällsynt bil”, eller som en modern variant av Dino Berlinetta Speciale från 1965.

De första bilarna ska vara klara i slutet av 2020 och företaget ska flytta till München. Chefsingenjör blir Christian Jung, som basade för Porsche Mission E/ Taycan-projektet.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com