Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

DevBot en självkörande racerbil

Ska bilda bas för en hel racingserie utan förare

Roborace är serien utan förare. DevBot är bilen som kör sig själv. Inom kort ska de tävla som supportklass till Formel E.

Racing utan förare? Är inte det som en tv utan kanaler? Roborace, en tänkt serie för autonoma racerbilar, ser det snarare som en kamp mellan algoritmer.

Nu har serien tagit ett steg närmare verkligheten med lanseringen av DevBot, en självkörande racerbil som vi får se rulla i videon ovan. Även om den inte ser lika spektakulär ut som de konceptskisser organisationen tidigare visat (se filmsnutt nedan) så är DevBot fullt självkörande.

DevBot ska utgöra utvecklingsplattform för den mjukvara som sedan ska användas under tävling. Även om DevBot ser ut i stort som en konventionell racerprototyp hävdar Roborace att bilen är unikt utvecklad för ändamålet. Till skillnad från de tänkta tävlingsbilarna som slutligen ska göra upp på banan har DevBot en cockpit med plats för en mänsklig förare.

Tanken är att en medpassagerare ska få uppleva hur bilen beter sig på banan, allt för att bättre kunna finjustera parametrar och algoritmer. När den färdiga racerbilen, Robocar, presenteras senare i år kommer det bara finnas plats för robotkraft. Inget kött och blod, alltså.

Yay, jag ska bli racerförare!

Yay, jag ska bli racerförare!

Roborace har det ambitiösa målet att köra tävlingar redan i år. Bilarna kommer att vara identiska och ha samma elektriska drivlina. Det som skiljer är programmeringen, som kommer att vara avgörande på samma sätt som en förare i gammal vanlig fläskracing.

Foto: Roborace, Honda
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com