Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Det här ska du tänka på i midsommartrafiken

Packa rätt och ge dig av i tid.

Trafiken kommer att vara tung i midsommar. Vi ger några korta tips du kan tänka på innan du ger dig ut och fastnar i köerna.

Midsommarhelgen är en av våra stora trafikhelger och vi kommer vara miljoner som svär bakom ratten över tidsödande köer och vilsna semesterbilister som inte vet vart de ska. Särskilt ut från storstäderna kommer trafiken att vara tät, liksom in mot de klassiska platserna för midsommarfirande som Öland, Roslagen, Bohuslän och Dalarna.

Så det allra första du ska tänka på är att vara ute i god tid, för resan kan ta längre tid än vad du tänkt dig. Ta det lugnt och låt resan ta den tid den tar. Försök också undvika de mest olycksdrabbade vägavsnitten. Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, säger att man helst ska välja mötesfria vägar även om det kan innebära en omväg – då minskar risken att omkomma med hela 80 procent.

Fast vissa olyckor kan man drabbas av ändå.

Vägar som E20 norr om Göteborg, E22 mellan Kalmar och Norrköping liksom E16 mellan Gävle och Falun är hårt olycksdrabbade.

Du behöver också packa bilen på rätt sätt. För att inte alla saker ska fara omkring i bilen om olyckan skulle vara framme bör du lägga de tyngsta sakerna underst och i mitten av bagageutrymmet. Mobiler, vattenflaskor och leksaker lägger du i stolsfickan framför dig och hunden ska vara selad eller sitta i bur. Det säger i alla fall Caroline Uliana, informationschef på If.

Och ska du åka hem på midsommarkvällen gäller det att ta det extra lugnt. Attityden till nykterhet bakom ratten har förbättrats under senare år enligt Motorförarnas Helnykterhetsförbund MHF, men fortfarande tycker var femte cyklist att det är okej att sätta sig bakom styret även om man har klämt i sig flera glas vin. Så för guds skull, ge cyklisterna vingelmån i midsommarnatten. Och har du själv tagit dig ett glas, låt bilen stå.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com