Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Så förbereder du dig inför sportlovsresan

Grus och golvmattor är receptet på att komma fram.

Sportlovsveckorna närmar sig och med dem tungt trafikerade vägar upp i fjällen. Det här behöver du tänka på för att klara dig ända fram.

Fjällen lockar med skidbackar och after-ski. När sportlovsveckorna drar igång brukar det betyda att Sveriges norra halva invaderas av den södra. Därmed tjocknar trafiken till på hala vägar med ovana förare bakom ratten – för många bilister är sportlovsresan den enda som företas på norrländska vintervägar.

Enligt Motormännens Riksförbund ökar också olycksrisken med 15 procent under sportlovsveckorna. Så först och främst behöver man som förare tänka på att vinterköra på rätt sätt. Men man behöver också förbereda sin bil, både på själva resan men också på att saker och ting kanske inte går som man har tänkt.

Murphys lag är ständigt närvarande.

Toppa upp spolarvätskan och se till att vinterdäcken inte sjunger på sista versen, det är väl det mest självklara råd man kan ge. Men det gäller också att packa takboxen rätt – för mycket vikt högst upp medför vältrisk.

Försäkringsbolaget If rekommenderar att man har med sig varma vinterkläder, några filtar, värmeljus och tändstickor, om man skulle bli stående längs en kylslagen landsväg. En snöskyffel och en plastflaska med grus kan vara bra för att komma loss om man har kört fast. Bilens golvmattor kan också fungera som friktionshöjare under däcken.

Jag sade under däcken, inte under medarna.

Glöm inte heller varningstriangel och reflexväst, liksom bogserlina och startkablar för både din egen skull och andras. Och håll avstånden, så undviker vi seriekrockar* på väg upp till Sälen.

*Och inte seriekrokar som vi hade skrivit tidigare.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com