Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Det är viktigast när svenskarna väljer bil

Bilmärket är inte viktigt i valet av ny bil

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Enligt en undersökning visar att det inte är själva bilmärket, prestanda eller design som är viktigt när man väljer bil. Det är snarare säkerheten och att fordonet passar ens livsstil som personer värderar högt.

Enligt en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Carpay, har analyserat vilka aspekter personer tittar på när de väljer ny bil. Det visar sig att det inte är bilmärket, prestanda eller design som är viktigt när man väljer en ny bil. Det gäller att bilen passar ens livsstil och att säkerheten är hög. De två aspekterna toppar listan. Dessutom tycker en tredjedel att det är viktigt vad bilen kostar per månad. Andra aspekter som de tillfrågade tycket är viktiga är inköpspriset och även bilens förbrukning. 

Med andra ord är det viktigt hur ofta och hur långt man kör som påverkar vilken typ av bil, drivmedel och storlek som passar bäst. Dock är det enbart 18 procent som tar hänsyn till sina körvanor när de väljer bil. Av de personer som är med i en bilpool, har hälften frågan på sin topp 5-lista. Körvanorna är viktigast för personer mellan 18 och 29 år. 

LÄS MER: Fler kan tänka sig att köpa elbil – trots högre priser

Det är enbart sex procent av de svarande som tycker att andrahandsvärdet är ett av de fem viktigaste faktorerna när det gäller valet av bil. 

– När man väljer bil behöver man först och främst fundera över vilka behov man har idag och de närmsta åren. Kommer din livssituation att förändras eller satsar du på ett jobb som kräver mer eller mindre bilkörning? Vill du byta bil oftare än var tredje år? Kommer du ha möjlighet att ladda en elbil hemma eller är det bättre med en pluginhybrid? Du kanske inte behöver en kraftig motor om du ska köra mer sällan eller kortare sträckor. Ju mer du vet om ditt liv med bilen, desto smidigare blir det att välja det som passar din ekonomi och situation, säger Christian Dûfke, Försäljningschef på CarPay, Volvofinans Bank.

De fem viktigaste parametrarna vid val av bil enligt undersökningen: 

  1. Säkerheten (52 %)
  2. Att den passar livsstil/familjesituation (52 %)
  3. Bilens inköpspris (42 % 
  4. Drivmedelsförbrukning (39 %) 
  5. Vad bilen kostar mig per månad (35 %) 
Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com