Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Det är bevisat: Tesla på gång med ID.3-konkurrenten

I den tredje delen av sin Masterplan avslöjar Tesla detaljer om en kommande modell i samma klass som VW ID.3.

Text: Morten Bek
Bild: Morten Bek/PR

Under många år trodde ingen av de stora och välkända biltillverkarna, från Audi till Volvo, att elbilar skulle få ett stort genomslag. Tesla har visat hur det går till – och hur framgångsrikt ett elbilsföretag kan bli.

Men Teslas betydelse har minskat och i stort sett alla andra tillverkare är nu med på tåget. Medan en biltillverkare som Mercedes har många nya elbilar på gång, händer inte mycket i Teslas modellprogram. Facelifts för Model 3 och senare Model Y är förmodligen på väg, men helt nya modeller ligger längre fram i tiden. Tesla har fördelar när det gäller rationell och billig produktion och även när det gäller energiförbrukningen i bilarna, men det är bara en tidsfråga innan andra märken hittar den perfekta formeln.

Den unika och efterlängtade Cybertruck kommer 2023, men det är en modell som inte har så stor relevans i Europa. Viktigare för europeiska bilköpare är att en Tesla-modell som är mindre än Model 3 och Model Y nu är bekräftad.

En klass med enorm försäljningspotential
För en månad sedan höll Tesla ett mycket uppmärksammat investerarmöte – Investor Day. Ett möte som sändes live på nätet och som på många sätt verkade mer fantasi än verklighet.

Vi hade förväntat oss att få höra om en ny kompaktmodell från Tesla – en amerikansk motsvarighet till VW ID.3, MG4 och Renault Mègane E-Tech. Men våra förhoppningar grusades, eftersom det inte informerades om den nya modellen, eller om någon liten Tesla överhuvudtaget.

I en ny del av företagets senaste Master Plan, del 3, dyker en liten Tesla upp. Högst upp på listan över fordon från Tesla finns en ny kompaktmodell. Den har ännu inget namn, så om den kommer att heta Model 2, Model C eller något helt annat kan vi bara gissa.

För att inte avslöja för mycket är den nya modellen märkt med TBD, To Be Determined. Det betyder att beslutet kanske inte är helt bestämt, eller att Tesla åtminstone inte vill säga helt säkert att bilen kommer.

Men det faktum att den finns med på listan, och att Tesla dessutom visar att de kompakta elbilarna har en potentiell marknad på 42 miljoner bilar (jämfört med 24 miljoner bilar för Model 3 och Model Y tillsammans), gör det svårt att tro något annat än att beslutet är fattat. Tydligen är batteritypen och storleken redan fastställd: litium-järnfosfat, som i Model 3/Y, och en storlek på 53 kWh.

Listan över fordon i den senaste huvudplanen visar också att Tesla har skåpbilar och bussar med i planen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com