Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Den nya Opel Crossland heter Frontera

Det blir ingen ny generation Opel Crossland. Den tråkiga crossovern kommer att ersättas av en mer edgy och ”cool” modell som återupplivar det gamla modellnamnet Frontera. En elbil är med från början.

TEXT Morten Bek FOTO PR

Det finns de ikoniska Opel-modellerna – som Kadett – och så finns det de som ingen känner till. Frontera är inte ett namn som många förknippar med Opel, eftersom modellen är en fyrhjulsdriven bil från 1990-talet – och Frontera var en dyr arbetshäst, inte en vettig, prisvärd familjebil som Opel annars är känt för.

Ändå återkommer Frontera som namn på en Opel-modell. När den sorgliga men praktiska och förnuftiga Crossland crossover äntligen får en ersättare senare i år, kommer den att heta Frontera. Ingen mer Crossland, som tydligen inte längre ger Opel goda associationer.

Namnet Frontera, som kommer från en stad på Kanarieöarna, bör inte verka helt malplacerat på Crossland efterträdaren, som de första mörka bilderna av bilen visar kommer den att vara mer vinklad och som Opel säger, robust. Tänk på den som en Mercedes GLB.

Den elektriska versionen finns där från början

Det finns inte mycket att se på de två bilderna där namnet Frontera lyser upp i neon bakom bilen. Men det går inte att ta miste på att Frontera kommer att bli större. Den kan bara bli mer spännande att titta på än Crossland.

Frontera behöver växa i storlek jämfört med Crossland för att lägga lite avstånd mellan sig själv och Mokka. Just nu slåss Mokka och Crossland om samma kunder eftersom de ligger nära varandra i storlek och pris.

Crossland är endast tillgänglig med en bensinmotor, medan Mokka också är tillgänglig som elbil. Frontera kommer att finnas tillgänglig från produktionsstart som en elbil, utöver bensinversionerna. Även om vi har stora förhoppningar om att Opel kommer att introducera den nya Stellantis-plattformen STLA här, måste vi erkänna att det är mer troligt att Frontera förmodligen kommer att drivas med samma 156 hk elmotor och 54 kWh batteri, vilket ger en räckvidd på cirka 400 kilometer i vad som känns som ett oändligt antal bilmodeller från Citroën, Peugeot, Jeep och Opel själva.

Det är siffror som knappt är rimliga för en helt ny elbil, och den kommer bara att kunna snabbladdas upp till 100 kW. Vi hoppas att Frontera har något nyare att erbjuda, och vi får se när vi ser den nya crossovern och får fler detaljer – vilket inte borde dröja länge nu.

För alla med en förkärlek för nostalgi och svunna tider, här är fyra bilder av den ursprungliga Opel Frontera. Vi skulle gärna se att den nya kommer som en cabriolet, men nostalgi går bara så långt hos Opel.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com