Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför står 3000 nya BMW och Mini på skroten

3000 splitternya BMW- och Mini-bilar har parkerats på en bilskrot – sedan fyra år tillbaka. Många är av exklusiva M-modeller och fullt körbara – men nu tynar bilarna sakta bort och täcks av mossa och alger.

På en bilskrot utanför Vancouver i Kanada har BMW parkerat 3000 splitternya bilar sedan fyra år tillbaka. Bilarna är splitternya och många är av exklusiva M-modeller eller den exklusiva 6-serie Gran Coupé. Bilsamlingen torde vara värd minst 1,5 miljarder kronor.

Bland de splitternya bilarna som står på skroten finns BMW 2-Serie, 3-Serie, 4-Serie, 5-Serie, 6-Serie, 7-Serie, i3, i8, X1, Z4 roadster, Mini Cooper, Cooper Convertible, Coupe, Mini Paceman, och Mini Roadster.

När bilarna parkerades var de klassade som skrot av Transportmyndigheten i Kanada, trots att de var fullt körbara. Bakgrunden var en stor storm som inträffade i hamnen i Halifax precis efter att bilarna rullat av från bilfärjan från Tyskland, uppger Jalopnik.

Eftersom bilarna exponerades för saltvatten under en längre period återkallades de från marknaden av den kanadensiska Transportmyndigheten. Sedan dess har bilarna stått parkerade på bilskroten, trots att det inte är några större fel på dem.

BMW-bilarna anses ha fått fel på styrningen eftersom vattnet kan ha förstört smörjningen, vilket skulle kunna påverka hur styrningen fungerar.

Minibilarna har inget annat fel än att kablarna vid startmotorn kan ha fått korrosion på grund av saltvatten.

Återkallelsen varnar dock även för att bilarna ”kan ha fått skador på elektriska ledningar och kontakter”.

Ingen vet nu vad som ska hända med bilarna. Efter fyra år på en bilskrot är karosserna täckta av mossa och alger. Men troligen är det betydligt värre att en bil som inte underhålls och körs regelbundet drabbas av skador och kräver dyrbara reparationer för att tas i bruk på ett säkert sätt efter så lång tid. Framförallt gäller det motorn och bromsarna.

Sannolikt vill inte BMW reparera fyra år gamla nya bilar och sälja dem igen – så bilarna riskerar nu att pressas till skrot.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com