Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför drar din bil mer på svensk diesel

Här är okända skillnaden - mindre energi i svensk diesel

Din bil drar mer när du tankar den med svensk diesel av miljöklass1. Anledningen är att vi har Europas minst smutsiga diesel med lägre halt av kol och svavel. Tester visar att det kan skilja så mycket som en deciliter per mil för en mellanstor bil.

Flera läsare har hört av sig till BytBil i sommar och undrat varför deras dieselbil drar mer när de tankar den i Sverige än på bilsemestern utomlands. I Sverige blandar vi in 20 procent biobränslen i dieseln, men det är faktiskt inte anledningen. Sedan över 20 år är merparten av dieseln som säljs i Sverige av en kvalitet som kallas för miljöklass 1.

Den diesel som säljs i Europa kallas för Eurodiesel och har andra specifikationer.

– Jag körde ca 800 mil till alperna med en Porsche Cayenne diesel med cyklar på bakluckan och packline på taket. Trots detta drog den cirka 0,15 l/milen mindre än vid vanlig körning utan dessa påhäng i Sverige, säger en läsare som hört av sig till BytBil.

Anledningen är att miljöklass 1-dieseln i Sverige har ett lägre energiinnehåll än den diesel som säljs i andra EU-länder. Det handlar i första hand om lägre halter av kol, och något lägre halt av svavel. Enligt Trafikverket släpper den svenska dieseln ut mindre koldioxid, men i stället ökar utsläppen oftast när dieseln tillverkas.

Förtuom energiinnehållet är den huvudsakliga skillnaden i dag mellan svensk diesel och den europeiska dieseln halten av aromater. Det handlar främst om polyaromatiska kolväten (PAH) vilka genererar partiklar som är hälsopåverkande.

Vår diesel innehåller 15 procentenheter lägre halt av PAH, och enligt Trafikverket skulle vi få 50 fler cancerfall i Stockholm om vi använde Eurodiesel. Men med nya renare dieselbilar har den skillnaden nästan försvunnit.

Hur mycket mer drar då bilen med svensk diesel? Det enda test som har gjorts är tio år gammalt, då tidningen Teknikens Värld körde en Opel Astra i laboratorium. På tysk diesel drog bilen 0.55-0,60 l/mil beroende på kvalitet. När bilen tankades med svensk diesel blev förbrukningen 0,64 l/mil. För en större bil ökar naturligtvis skillnaden i förbrukning.

En husbilsägare rapporterar att förbrukningen ska ha sjunkit från 1,2 liter /mil i Sverige till 0,9 liter /mil när bilen tankades i Tyskland. Men siffrorna är inte säkerställda.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com