Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför blev drygt 22 000 av med med körkortet första halvåret

Rattfyllor/drograttfyllorna minskade

Större
Stäng
  • Foto: Liza Simonsson
    Foto: Liza Simonsson
  • Foto: Liza Simonsson

Antalet körkort som återkallades av Transportstyrelsen under första halvåret i år ökade med drygt 11 procent jämfört med samma period förra året. Dock minskade rattfyllorna/drograttfyllorna.

Under det första halvåret i år beslutade Transportstyrelsen att återkalla 22 476 körkort, vilket är en ökning med nästan 11 procent jämfört med samma period förra året då drygt 2 000 färre antal återkallades. 

– Ökningen bekräftar den trend vi sett under de senaste åren och den beror i mångt och mycket på att polisen ökat sin trafikövervakning. Under de senaste fem åren har antalet återkallelser ökat med 25 procent, säger Stefan Appelberg, tf enhetschef vid Transportstyrelsen.

LÄS MER: Rekordlåg andel med underkända bilar – blir allt bättre

Den vanligaste återkallelsepunkten är ”en väsentlig överträdelse”, vanligtvis fortkörning. Den kategorin stod för mer än hälften av återkallelserna. Dock minskade antalet rattfyllor/drograttfyllor med drygt 11 procent. 

Av antalet återkallelserna var 18,9 procent av körkortsinnehavaren mellan 18 och 24 år, trots att de enbart utför drygt sju procent av den totala körkortspopulationen. 

Nästan 700 körkort återkallades för en person som var under 18 år, vilket är en ökning med åtta procent jämfört med 2020. Även där är majoriteten väsentlig överträdelse, men finns även ett antal rattfyllerier (57) och även medicinska skäl. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com