Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så många blev av med körkortet 2021

Jämn siffra jämfört med förra året

Större
Stäng
  • 41 698 körkortsåterkallelser gjordes under 2021. Foto: Liza Simonsson
    41 698 körkortsåterkallelser gjordes under 2021. Foto: Liza Simonsson
  • 41 698 körkortsåterkallelser gjordes under 2021. Foto: Liza Simonsson

Den senaste statistiken från Transportstyrelsen visar att antalet körkortsåterkallelser varken har ökat eller minskat jämfört med året innan.

I juli förra året visade Transportstyrelsens senaste statistik att antalet körkort som återkallades under första halvåret 2021 hade ökat med drygt 11 procent jämfört med samma period förra året. Nu är det ett nytt år, och därmed finns nya siffror tillgängliga.

Det visar sig att 41 698 körkortsåterkallelser fattades under förra året. Det är en ökning med 95 lappar. Det är en i det närmaste oförändrad siffra jämfört med förra året. Dock har antalet återkallelser de fem senaste åren ökat med 27 procent.

– Vi ligger kvar på samma och höga nivå som under förra året. Så jämfört med ifjol är det i princip oförändrat. Men samtidigt är den långsiktiga trenden att vi idag återkallar betydligt fler körkort än tidigare. Skälet är främst att Polisen omhändertar fler körkort vid trafikkontroller, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Den vanligaste anledningen till att folk blir av med körkortet, är att man har kört för fort, som är en del av ”väsentlig överträdelse”. Kategorin stod för 60 procent av alla återkallelser. En annan iakttagelse som kan göras, är att antalet rattfyllerier eller drograttfyllerier minskade med knappt 350 jämfört med förra året.

Antalet återkallelser ökade i majoriteten av alla Sveriges län. Störst ökning var i Blekinge län och Gotland, med 11,1 respektive 9 procent. Däremot minskade antalet återkallelser i fler län jämfört med föregående år. Exempelvis i Kalmar län och Värmlands län minskade de med 9,4 och 10,1 procent.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com