Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så många blev av med körkortet 2020

Fortkörning vanligaste anledningen

Större
Stäng
  • Foto: Transportstyrelsen
    Foto: Transportstyrelsen
  • Foto: Transportstyrelsen

Rekordmånga körkort återkallades under förra året, och är en kraftig ökning jämfört med 2019. 

Under hela 2020 så återkallades 41 603 körkort, vilket är en ökning med 13,4 procent, jämfört med året innan, visar nya siffror från Transportstyrelsen. Antalet är det högsta någonsin. 

Majoriteten där Transportstyrelsen har fattat beslut om återkallelse, har börjat i och med att en förare har rapporterats för ett trafikbrott. Antalet återkallelser har ökat med drygt 4 900 stycken. Den största ökningen har skett på grund av återkallelsegrund fyra, vilket vanligtvis betyder fortkörning, men kan även handla om körning mot rött ljus, eller inte ha tagit hänsyn till stopplikten. Återkallelsegrund fyra hade en ökning med 31 procent på ett år. 

– Vi ser en kraftig ökning i inflödet av omhändertagna körkort från Polisen och det är det som är förklaringen till att också antalet beslut från oss ökar säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Samtidigt är skillnaderna stora i landet. Störst ökning var det i Västra Götalands län och Norrbottens län, med 23,6 procent respektive 22,7 procent. Men som kontrast så minskar antalet återkallelser i två län, Kronobergs län, samt Gotlands län. Där minskade de med 5,1 procent, respektive 17,6 procent. 

Stockholms län hade flest återkallelser totalt sett, med 8 917 stycken, följt av Västra Götaland med 6 749, och Skåne Län med 5 772 stycken. 

LÄS MER: Så få dog i trafiken 2020

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com