Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Coronapandemin kommer förändra bildesign"

Det har varit en tuff period för biltillverkarna under coronapandemin. Men nu menar Kias chefsdesigner att det finns många nyttiga lärdomar att dra av krisen.
– Covid-19 kommer påverka oss när vi designar bilar i framtiden, för vi försöker snabbt hitta material som inte sprider virus, säger Karim Habib.

I en intervju med Carmagazine.co.uk berättar Kias designchef Karim Habib öppenhjärtigt om de tuffa månaderna när pandemin slog till så snabbt att företagsledningen knappt hann reagera och produktionen av bilar i princip helt stoppades.
– Men vi hade redan före pandemin pratat om hur vi skulle kunna säkra upp en sterilare miljö i bilarna. Vi hade tittat på nya typer av tyger till sätena och ultraviolett ljus som dödar bakterier. Nu måste vi snabba på den processen.

Dörrhandtag, display, säten, innertak…den typen av detaljer i en bil måste troligen bestå av nytt material inom en snar framtid.
– Många industridesigners tittar på att använda koppar, ett material som är känt att stå emot virus och bakterier.
– En sak är klar: covid-19 kommer påverka oss när vi designar bilar i framtiden, för vi försöker hitta olika material som inte sprider virus.

De senaste åren har många bolag i storstäder satsat på ”car sharing”, det vill säga bilpooler där många delar på en bil. Karim Habib tror att den trenden kan svårt att återhämta sig efter corona. Vem vill sätta sig i en bil som någon okänd kört runt i och riskera att bli smittad?
– Pandemin har förändrat våra liv, inte bara de senaste månaderna utan även hur vi kommer att leva i framtiden. Vi har pratat mycket om att dela bilar med varann och smart kollektivtrafik. Nu får vi se hur det utvecklar sig, säger Karim Habib.

Han befann sig i Tyskland när covid-19 började smitta allt fler i Europa, men han hann ta sig till sitt nya hemland Sydkorea innan gränser stängdes.
– Vi drabbades ganska lindrigt jämfört med många andra länder. Jag har kunnat arbeta under de här månaderna även om mina barn var tvungna att stanna hemma från skolan. Men på något sätt hade vi ett ganska normalt liv, säger Karim Habib.

Nu ska han arbeta på att skapa virusfria fordon. Måtte han och andra biltillverkare lyckas.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com