Redaktionen tipsar

Kia:s nya elbil: "Folk vill känna sig säkra efter coronapandemin"

Här är den framtida elbilen som kommer att vara både billig och liten. Kia vill locka fler invånare i europeiska städer att välja bil framför kollektivtrafik.
– Folk vill känna sig säkra efter coronapandemin, säger Emilio Herrera, vd för Kia Europa.

Coronavirusets framfart drabbade fordonsindustrin med full kraft. Många tillverkare stängde sina fabriker eller begränsade produktionen för att hindra spridningen av smittan. Men pandemin har också gett en gnutta hopp för hårt beprövade vd:ar.
I Kina rapporteras det om att stadsbor nu föredrar att köra bil framför kollektivtrafik. Före coronautbrottet körde 34 procent av kineser bil – nu sägs det att 65 procent väljer bil.
Kia Motors har noterat siffrorna och vill nu kapitalisera på det starkt ökande intresset för bilar:
– Nu vill folk känna sig säkra och sitta i en egen bil istället för att riskera bli smittad i buss eller tåg, säger Emilio Herrera, vd för Kia Europa.

Kia vill därför locka stadsbor i främst Europa med en ny elbil. Den ska vara lika billig som en Citroen Ami (som kostar runt 70 000 kr) och mindre än en Kia Rio.

Tanken är billiga elbilar ska kunna produceras på en ny flexibel plattform av s k skateboardtyp, som kalifornienbaserade företaget Canoo har utvecklat. Den kommer utgöra grund för nya modeller från de sydkoreanska bilmärkena, allt från småbilar till skräddarsydda fordon för olika ändamål.
Och det är en offensiv satsning från Kia/Hyundai: 2025 ska elva elbilsmodeller finnas på världsmarknaden.

Emilio Herrera, vd:n för Kia Europa, tittar även på en subventionerad månadshyra för den lilla elbilen:
– Ja, vi tittar på olika hyreslösningar – att betala för en vecka eller månad veckor – så att det blir lika flexibelt att ta bilen som att åka kollektivt. Vi vill verkligen att det ska bli en billig lösning.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com