Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Chevrolet Suburban RST spänner musklerna

Performance Package ger mer effekt.

Redan i fjol kom Rally Sport Truck-paketet. Men först nu får vi också mer effekt i Chevrolets stora Suburban.

Det finns en tidning som heter Klassiker och de skriver om gamla bilar. Varje år ger de också ut en kalender med årets alla namnsdagar. Men det är inga vanliga namnsdagar, inte ens barnprogrammens bolibompanamnsdagar. Nej, kalendern är i stället fylld av bilnamn och snart, den 25 maj, är det dags för Suburban att fira sin namnsdag.

Och även om det inte framgår någonstans av pressmeddelandet från Chevrolet misstänker vi att det är just det nära förestående namnsdagsfirandet som ligger bakom presentationen av en ny värstingversion av den stora suven Suburban.

Är när vi säger stor menar vi det. Dagens generation, den elfte i ordningen sedan namnet först togs i bruk 1935, är traditionsenligt byggd på ett pickup-chassi och mäter 5,7 meter på längden. Då, för länge sedan, hade var och varannan biltillverkare en Suburban på programmet: en stor kombikaross på lastbilschassi. Men sedan ett halvsekel tillbaka är det bara General Motors som framhärdar i att sälja någonting som heter Förort.

Chevrolet

Särskilt tuff i sjuttiotalstema.

I fjol presenterade Chevrolet en vässad variant på temat. Suburban RST, och lillebror Tahoe RST (en fjutt på blott 5,3 meter), där RST stod för det inte så subtila Rally Sport Truck. Den såg lite tuffare ut än standardmodellen, med färganpassade dörrhandtag och mattsvarta fönsterlister.

Men om man inte beställde den med Performance Package fick man nöja sig med en 5,3-liters V8 på 355 amerikanska hästkrafter. Och Performance Pack gick bara att få till lilla Tahoe, inte till den fullvuxna Suburban. Så Suburbankunder fick nöja sig med ett mycket måttligt överdåd av effekt och energislöseri.

Chevrolet

Vad är det med Cheva och Airstream-husvagnar?

Men nu, äntligen, går det att få Perfomance Package även till sin Suburban Rally Sport Truck. Därmed får den 6,2 liter, 420 hästkrafter, 10 växlar i automatlådan och adaptiva stötdämpare som ska skänka bättre kontroll i kurvorna. Och om man vill går det att beställa ett extra bromspaket, med fasta sexkolvsok och bromsskivor som mäter 41 centimeter i diameter. Då är det bra att fälgarna mäter 22 tum, annars skulle de där familjepizzorna inte få plats där bakom.

Märkligt nog nämner Chevrolet ingenting om hur fort den kan tänkas gå. Men med en matchvikt på dryga 2,5 ton lär accelerationen inte bli alltför raketartad, effekten till trots. Vad gör väl det? Känslan av att köra omkring i ett halvt kvarter med nära på sportbilsprestanda lär vara en upplevelse som går utöver det vanliga.

Synd bara att Suburban inte tas in till Sverige den reguljära vägen, men det finns förstås en och annan specialfirma som kan lösa den detaljen om du skulle vara riktigt sugen. Och stadd vid kassa.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com